Ezer mérés három tizedmásodperc alatt

2023.05.26. 09:00

Júniustól a modern traffipax-szal mérnek Somogyban is

A rendőrség negyven új sebességmérő berendezést szerzett be, Somogyba ezek közül 2-3 érkezik a következő napokban. Valamennyi városi rendőrkapitányság rendelkezik legalább egy vagy két sebességmérővel, a fix telepítésű Véda-rendszerből jelenleg öt üzemel, ezenkívül még trafiboxok is találhatóak. 

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– A most érkező készülékek a ma ismert mérőműszerek közül az egyik legpontosabbak – közölte lapunkkal Orbán Zoltán, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK) szóvivője. – Három tizedmásodperc alatt ezer mérést végeznek. Ennek az ezer mérésnek az eredménye adja ki a mért autó valós sebességét. 

A 4iG és a rendőrség együttműködésének keretében fejlesztett magyar gyártmányú készülékekkel kocsikból és állványról mérnek majd. Az eddig felújított Fáma lézeres sebességmérő műszerek mellett ezeket a készülékeket fogja használni a rendőrség júniustól az extrém gyorshajtók kiszűrésére. 

Pár kilométeres sebességtúllépés esetén a rendőrök ezután is alkalmaznak toleranciát – nyugtatott meg mindenkit az SMRFK szóvivője. – A jog ezt úgy fogalmazza meg, hogy a rendőr belátására van bízva, az elkövetett szabályszegés esetén milyen szankciókat alkalmaz a figyelmeztetéstől a helyszíni bírságon át a szabálysértési feljelentésig és a szabálysértési eljárásban hozott döntésig bezárólag. Nem 51 km/órára fogja állítani a mérőműszert a rendőr, hanem azokra fog fókuszálni, akik a sebességet jelentősen túllépik. 
– Jó néhányan vannak ugyanis olyanok, akik ezeket a sebességértékeket extrém módon meghaladják, a közlekedés biztonságára a veszélyt ők jelentik – közölte. 
Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában