Megújuló energiák

2023.09.07. 14:00

Napelem: gondfelhők után bizakodás jöhet

A Fidesz frakciója arra kérte Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról a nemrég bejelentett havi helyett. Az Energiaügyi Minisztérium azt közölte, hogy érdemben vizsgálják a frakció kérését, a brüsszeli elvárásoktól eltérő elszámolási lehetőségeket.

Kovács Gábor László

Olvasónk 2011-ben telepített napelemeket a kaposfüredi családi házára, amikor még gyerekcipőben járt a napenergia terjedése. Kecskeméten bírálták el az engedélyét, erre akkor még ez az egyetlen hely volt az országban. – A túltermelésemhez egy adószámot kellett kiváltanom – idézte fel az indulást. – Oda-vissza mérőórám van, a betermelt pluszrészt nem a piaci áron vették át tőlem, hanem annak 80 százalékán. Általában az ember annak alapján tervezi meg a rendszert, hogy az elmúlt időszakban milyen volt a fogyasztása. Megfelelő teljesítményű napelemrendszert kell használni, lehet ez 3-4-5-6 kilowattos. Arra készült, hogy a napelemei teljesítménye az évek során csökkenni fog, de nem ezt tapasztalta. Minden évben egyszer, szeptember közepén van nála az éves elszámolás, ilyenkor az áramszolgáltató szakemberei megnézik a betermelést és a felvett áram mennyiségét. Évente egyszer jön a számla, amiben az alapdíjat kifizettetik vele. 
– A különbséget nézik, például ha 4 ezer kilowattot termeltem, és 3600-at elhasználtam, akkor 400 pluszkilowattban vagyok – magyarázta.– Ezt az utóbbi időben már nem számlázom ki, de nem is küldenek róla csekket, az áramszolgáltató „elnyeli”. Hogy nulla legyen a különbség, annak kicsi a valószínűsége. Ha több volt a fogyasztásom, akkor kiszámlázzák nekem piaci áron. Az elmúlt 12 évben többször volt betermelésem, ez függ az időjárástól, hogy borús, esős idő volt-e, illetve a fogyasztási szokásaim változásától, hogy a gyerekek itthon voltak-e, vagy csak magunk voltunk a feleségemmel. Nekem kellemes élményem van, az E.ON-nal való elszámolásom eddig teljesen korrekt volt, jól működött. Ha ezt a pénzt egy lakossági befektetésbe teszem, nem hozott volna annyit. Megfelelő volt, hogy az energiát nem kellett havonta fizetnem. 
Olvasónk elmondta: a havi elszámolás egyértelműen kedvezőtlen változást jelentene a fogyasztóknak. Különösen azoknak, akiknek még nem térült meg a telepítés költsége. A napelemrendszer a napsütéses órák száma miatt tavasztól őszig csúcsteljesítményben van, akkor betermel, ami az áramszolgáltatónak is nyereség. Télen viszont nyilvánvalóan nem termel annyit, hogy a tulajdonos családi fogyasztását ellássa, vagyis a fűtésszámlát nem csökkenti számottevően. 
Fotó: Lang R.

 

Október óta alig van családi megrendelő



A friss telepítések számát nem tartja mérvadónak a batéi Varga József, aki hatodik éve foglalkozik napelemes rendszerek telepítésével. Szerinte inkább az új szerződések száma az érdekes, ami tavaly október óta a tapasztalatai szerint nullára esett vissza. A tavaly őszi rendelet tiltotta a hálózati visszatáplálást, ezzel olyan többletköltséget róttak a napelemrendszerek otthoni telepítőire, ami a megtérülhetetlenséget súrolja, és azóta magánember elvétve gondolkodik a napenergiában. Ehhez jött a havi elszámolás meglebegtetése, ami ijesztően hatott a napelemesekre. Varga József ügyfelei főként magánszemélyek közül kerülnek ki családi házas méretben, de kisebb középületekkel, falusi polgármesteri hivatalokkal, művelődési házakkal, orvosi rendelőkkel is foglalkozik, ahová napelemeket telepít. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában