Somogyi Nyugdíjasok

2023.10.24. 07:00

Kincsek őrzői a színpadon csillogtatták tehetségüket

A nagy érdeklődés miatt pótszékekre is szükség volt a nagyatádi művelődési központ színháztermében, ahol a nyugdíjasszövetség a múlt szombaton rendezte meg a vármegyei gáláját. A produkciók nem csupán tartalmas szórakozást jelentettek mindenkinek, de őrzik a somogyi népdalkincset és néptánchagyományokat.

Varga László

Nagyatád kulturális tevékenységében, s ez a tagság szerint is kifejezetten jó hatással van a színvonalra. A csombárdi Fülöp Magdolna nyolc éve egy táncpróba erejéig ment az idősek közé, ám nem csupán ott ragadt, de ma már ő a nyugdíjas-egyesület koreográfusa is. – Már az első pillanattól kezdve jól éreztem magam az idősek között, négyen pedig ma is képviseljük a fiatalabb generációt – mondta. – Az pedig különösen motivált, hogy a korábbi táncos múltamat idővel a műsor összeállításában, a koreográfia elkészítésénél is kamatoztathattam – tette hozzá az ötgyermekes édesanya, akinek bár hét unokája is van, még jócskán innen van a nyugdíjaskoron. 
Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek somogyi szövetsége elnöke lapunknak arról beszélt, hogy a szemléken részt vevők kiváló felkészültségének köszönhetően az idén minden korábbinál nehezebb helyzetben voltak a kistérségi bemutatók zsűrijének tagjai. A huszonnégy műsorszám szereplői a jobbnál jobb előadásokkal ugyanis szinte egymást múlták felül. Bár a csoportok közül továbbra is az énekkarok, azokon belül is a népdalok előadói domináltak, de egyre több dalkör bővítette a repertoárját könnyebb műfajjal is. Közülük a zákányfalui nyugdíjas-egyesület és a barcsi klub mozdult el jelentősen ebbe az irányba, ezzel is színesítve a bemutatót. 
Az elnök köszönetét és elismerését fejezte ki a csoportoknak a somogyi népdalkincs megőrzése érdekében tett erőfeszítéseiért. Az egyéb műfajok közül az élre kívánkozik a kaposmérőiek Petőfi él címmel bemutatott zenés irodalmi összeállítása és a somogysárdi Happ Józsefné Petőfi Világosságot című versének előadása. 
Nagy sikert arattak a színjátszók is, és rendkívül tanulságos volt a zicsiek Ez meg az című jelenete, amely a szülő és gyermek kapcsolatát állította a középpontba. Nagy elismerés jár a várdai táncosoknak, akik hosszú évek óta töretlen színvonalon mutatják be és őrzik hazánk, és kiemelten Somogy néptánchagyományait, időnként más nemzetek táncaival is bővítve az előadásukat. Bár a hangszeres szólisták és csoportok egy-egy dalkör kísérőjétől eltekintve továbbra is hiányoztak a gáláról, Stikel János szerint a szövetség azonban nem mond le arról, hogy a részvételükkel tovább színesítse a bemutatókat. 
 

Köszönetet mondtak mindenkinek, aki segítette a munkát


 

A gála előtt elismeréseket adtak át az elmúlt időszakban kiemelkedő közösségi tevékenységet végzőknek, valamint a szövetséget huzamosabb időn keresztül segítőknek. A szövetség legrangosabb díját, a Szövetségben a szépkorúakért kitüntetést idén Fischli Jánosné, a somogysárdi nyugdíjasklub tagja, Horváth Sándorné, a Nagyatádi Cérnagyár Nyugdíjasklubjának elnöke, László Istvánné, a balatonszentgyörgyi nyugdíjasklub alapító tagja és Verb Józsefné, a zselickislaki egyesület elnöke kapta. A Szövetség dísztagja lett Huszti Gábor, Somogy Vármegye Közgyűlésének alelnöke, aki az indoklás szerint a szövetség munkájának alaposabb megismerését követően ismerte fel a szervezet értékteremtő, értékmegőrző tevékenységét. A szövetség díszoklevelét tizenheten vehették át, a kitüntetéseket Ormai István, Nagyatád polgármestere és Stikel János elnök adta át. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában