Somogyi Nyugdíjasok

2024.04.21. 16:05

A jó párkapcsolat és a teljes élet lassítja le az Alzheimer-kórt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett előkelő helyet foglalnak el az agyi leépüléssel járó megbetegedések, ezek közül is az Alzheimer-kór.

Varga László

Somoskövi Csilla, a Kaposi Mór Oktató Kórház Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumának osztályvezető főorvosa szerint a fenti megállapításban minden bizonnyal a rohamosan fejlődő diagnosztikának is szerepe van, mivel ezáltal jelentősen megnőtt a feltárt esetek száma. A demens betegek jelentős része nem diagnosztizált, az Alzheimer valószínűsége és gyakorisága az életkorral nő. Vármegyénkre vonatkozó konkrét adatok nem állnak rendelkezésre, de az országos kivizsgált esetek alapján a betegség előfordulása 65 év felett egy százalék, s ötévenként emelkedő korcsoportokban megduplázódik. A nők esetében jóval gyakoribb, kezdete 45 éves korra tehető, ennél előbbi előfordulása ritka kivétel. A korai felismerést szűrővizsgálatok, bizonyos tesztvizsgálatok segíthetik, melyek lehetővé teszik a kezelés korai szakaszban történő megkezdését. Szűrővizsgálatok városunkban, például a Polgárok Házában is elérhetők. 

A jelenleg alkalmazott terápiák tüneti kezelés révén lassíthatják a betegség lefolyását. A betegség első szakaszában jelentkező tünetek a rövid távú memória zavara, szétszórt figyelem, később jelentkezik a tájékozódási zavar, eltévedés, zavart viselkedés, súlyos állapotban a környezet és hozzátartozók felismerési zavara. 

A hosszú távú memória ugyanakkor sokáig érintetlen maradhat. A tünetek első észlelése után fontos, hogy a beteg rutinszerű tevékenysége – főzés, takarítás stb. – mellett tréningezzük memóriáját rejtvényfejtéssel, rövid cikkek olvasásával, támogassuk, segítsük otthonról történő kimozdulását, érjék külső ingerek. A családtagok, házastárs segítse őt tevékenységeiben. A betegség belátása többnyire hiányzik, emiatt készségeik elvesztését nem érzékelik, előrehaladott állapotban sem. Ehhez kapcsolódóan egy jellemző esetet is elmondott a doktornő: egy idős beteg unokája esküvőjére volt hivatalos, de a szertartás előtt elkeveredett, nagy nyugtalanságot keltve a hozzátartozókban. Bár időben előkerült, ő egyáltalán nem érzékelte a helyzet súlyát, később is csak szép élménynek fogta fel a történteket. – Komoly előnyt jelent a párkapcsolat, ahol kialakult és megszokott napirend szerint zajlanak a mindennapok, a házastárs könnyebben észleli és kompenzálja a beteg megnyilvánulásait, jobban kezelni tudja esetleges feszültségét, indulatait, mely előrehaladott állapotban felléphet. A vele együtt élő jobban ismeri a beteg automatikus, sematikus működését, mely megnyugtató számára, ugyanakkor az idegen környezetbe kerülés gyakran jár izgatottsággal. 

A szép emlékekben gazdag múlt, a megértő, szeretetteljes gondoskodás, az ingergazdag környezet lassíthatja a leépülés folyamatát, mint ahogy ellenkező esetben gyorsabb lefolyású lehet a betegség – emelte ki. Végezetül a szakember felhívta a figyelmet, hogy az Alzheimer-kórt nem szabad összetéveszteni a stresszes, rohanó életmódból adódó szétszórtsággal, amikor is elfelejtünk bizonyos dolgokat, vagy az idős korban gyakran előforduló feledékenységgel, amely azonban nem befolyásolja a normális életvitelt. 

Családi halmozódás, genetikai ok 

Somoskövi Csilla osztályvezető főorvos azt is elmondta lapunknak, hogy az Alzheimer- kór hátterében egy kóros fehérje (Tau-protein) szintézise áll, amely lerakódik az idegsejtekben, károsítva működésüket. A betegség előfordulhat agyi érelmeszesedéssel keverten és önálló betegség formájában is. Többféle oki tényező állhat a hátterében, családi halmozódás is előfordulhat genetikai ok miatt. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában