Fotók és videó

2023.10.08. 15:26

Tököltek a Balatonnál egy hétvégén keresztül

Tökös programokkal, ételekkel és faragott tökökkel csábították az érdeklődőket a balatoni tökös rendezvények a hétvégén. Szőlőskislakon 25. alkalommal szervezték meg a Töklámpás Fesztivált. Fonyódon Tök Jó Napot tartottak, melyet összekapcsoltak a I. Fonyódi Folklór Fesztivállal.

Marosi Gábor

Fotó: Nemeth_Levente

Több tucatnyian ragadtak kést a szőlőskislaki töklámpás eseményen szombaton. Helyiek és más településen élők ültek asztalhoz, hogy megfaragják a legszebb töklámpásokat. Cseri Arina Ordacsehiből érkezett a fesztiválra. A fiatal lány érdeklődésünkre elmondta, egy ijedt alakot próbáltak meg faragni a sárga tökből. Édesanyjával találták ki és rajzolták meg a figurát, a munkát azonban édesapjával ketten végezték el. Portörő Orsolya is családjával vágott neki a faragásnak. A szentendrei édesanya szinte megállás nélkül alkotott. Összesen négy tököt faragtak meg közösen.

Akár ennél többet is alkothatnak volna. A szervezők ugyanis több tucatnyi alapanyaggal készültek. Bodrogi Attila, a balatonboglári Varga Béla Művelődési Ház intézményvezetője, a fesztivál egyik szervezője elmondta, igyekeztek úgy összeállítani a programokat, hogy minden elemében valamilyen formában megjelenjen a népszerű növény. Tök-sétát szerveztek, melynek keretében Szőlőskislakot lehetett körbejárni és tök-totóval is kedveskedtek a vendégeknek. A töklámpásokat természetes meg is gyújtották, a lángot mindenkinek este hat órától kilencig kellett őriznie.

Tizenöt kilométerrel arrébb Fonyódon is a tök köré szervezték a szombatot. A helyi és környékbeli éttermek különleges tökös ételekkel várták az érdeklődőket. Tökös puncsrumot, gofrit, tökmagos sajttortát, és még tökös-mézes csirkemellet is lehetett kóstolni, melyet tortillában árultak. Utóbbi ételtért sokan többször is sorba álltak. Gacs Nóra, a Fonyódi Kulturális Intézmények vezetője elmondta, ingyen étellel is kínálták a résztvevőket. 

A Fonyód Konyha Nonprofit Kft. sütőtök krémlevest és több fajta tökös süteményt osztott ki. A gyerekeknek nagyon sok programmal készültek a szervezők. Játszóházba, kézműves foglalkozásokra és tökfaragó versenyre hívták a kisebbeket. Gacs Nóra kiemelte: azért is szervezik meg minden évben az eseményt, hogy „kitolják” a nyári szezont és ősszel is vonzóvá tegyék a Balatont a kisgyermekes családok körében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában