Amerikáig repítette a hite

2023.12.24. 06:50

Columbusban tölti a karácsonyt a kisbajomi teológushallgató

Először tölti a karácsonyt családjától távol Orbán Eszter, aki az egyesült államokbeli Columbusban hallgat teológiát. A kisbajomi lány Blaho Miller egyházi ösztöndíjjal jutott el a tengerentúlra, ahol élete kalandját éli és sok új információval gazdagodik.

Koszorus Rita

Gyülekezeti lelkész szeretne lenni a kisbajomi Orbán Eszter, ezért tanul Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Aztán lehetősége nyílt világot látni, eljutott az USA-ba. – Még most is sokszor meglepődök magamon, hogy belevágtam – mondta. – Elsősként gondoltam, majd elmegyek külföldi ösztöndíjra, de nem hittem el, hogy lesz bátorságom hozzá. Aztán amikor repülőre szálltam, akkor vágott mellbe, hogy most tényleg elutazom a világ másik felére – mesélte Orbán Eszter, aki 9 hónapot tölt az Ohio állambéli Columbusban, ahol a Trinity Lutheran Seminary at Capital Universityn tanul. 
Azt mesélte, hogy kint az oktatás teljesen más, mint idehaza. – Ez a félévem otthon passzív, úgyhogy egy évvel tovább tart, mire diplomát kapok – tette hozzá. – Szerintem mégis megéri, mert lehet, hogy soha többé nem jutnék el az Egyesült Államokba. 
Eszter szerint az USA-ban nem olyan stresszes a tanulás, mint Magyarországon. – Otthon 15 tárgyam van, itt csak három, és naponta van egy órám – mondta. – Az viszont időigényes, minden hétre vannak olvasnivalók, beadandók, itt több a munka félév közben. Hozzátette: a teológiát amerikai csoporttársai nem tanulják olyan magas szinten, mint idehaza, és a héber, valamint a görög nyelvet sem kell olyan jól ismerniük, mint Eszternek. 
Az USA-ban az evangélikus egyházon belül két irányzat van, a konzervatív és a liberális. Az ő amerikai egyeteme ez utóbbit képviseli, amely nagyon elfogadó a különböző közösségekkel, így a magukat LMBTQ-közösség tagjainak valókkal is. 

 Ez nekem egy új szemlélet, egy kicsit olyan érzésem van, hogy mindenbe bele akarják erőszakolni ezt a témát, de persze látszik, hogy ez nem mindig állja meg a helyét. Azt viszont nagyon jónak találom, hogy befogadóak ezekkel az emberekkel 

– mondta Eszter, aki a „feketeegyházról” is hallgat előadást Amerikában, lévén sok a színes bőrű ember az országban. Ez egy teljesen új téma számára. 


Eszter amellett, hogy a felvett előadásokra eljár, igyekszik kihasználni minden lehetőséget élete utazásán. – Az volt a terv, hogy tavasszal elmegyünk a Szentföldre, de a háború miatt ez meghiúsult, így Pál Apostol nyomán Görög- és Törökországba utazunk – mondta. 
A kisbajomi egyetemista nagyon szeretett volna hazautazni karácsonyra, és sokáig reménykedett benne, hogy sikerül. – Volt egy pályázat, amire jelentkeztem, ebből tudtam volna fizetni a repülőjegyemet, de nem nyertem – mondta. – Így maradok, és szenteste telefonon beszélek majd a családommal. Ez lesz az első karácsonyom nélkülük – tette hozzá a fiatal, aki egy magyar barátjánál tölti az ünnepet. 

Igyekszik kihasználni minden lehetőséget élete utazásán

Ohióban sokkal hidegebb van az év ezen időszakában, mint Kisbajomban, ezért Eszternek be kellett szereznie jó néhány új ruhát. – Most is mínusz húsz fok van, és itt már halloweenkor is esett a hó, azóta pedig folyamatosan repkednek a mínuszok – mesélte Orbán Eszter. – Azt tanácsolták az itteniek, hogy vegyek melegebb ruhákat, mert otthonról csak két vastagabb pulóvert hoztam magammal – tette hozzá. 
A nehézséget a zord időjáráson kívül még az jelentette számára, hogy hiába volt nyelvvizsgája, a helyi nyelvjárást nem értette. Ám, mint elmondta: a csoporttársai segítőkészek, így gyorsan belerázódott az amerikai életbe. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában