Somogyi Nyugdíjasok

2024.02.25. 09:53

Jólétben hosszabb az élet

A legutóbbi népszámlálás szerint tíz év alatt tovább csökkent hazánk lakossága, míg 2003-ban 330 ezer 701-en éltek Somogyban, addig 2023-ban már csak 295 ezer 316-an, ami tíz százalékos lakosságszámfogyást jelent. Ezzel szemben a 65 éven felüliek aránya harminc százalékkal, 52 ezer 573-ról 68 ezer 833-ra nőtt. Szakemberek szerint mindeközben az egészségben megélt évek száma mindkét nem esetében jócskán elmarad a hetven évtől.

Varga László

Fotó: Varga László

A szépkorúak egészségi állapotáról csak országos adatok állnak rendelkezésre – erről a korábbi nyugdíjasoldalunkon részletesebben is írtunk. Vármegyénkre vonatkozóan a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya sem tudott információval szolgálni. 
Törőcsik Tibor kaposvári szakpszichológushoz fordultunk némi iránymutatásért, aki szerint az egészség a teljes testi, szellemi és szociális jólét állapota. – Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, és a testünk jelzéseit helyén kezeljük megvalósítva a testi-lelki harmóniát, az pozitív hatással van az életkilátásainkra is – mondta. – Gyakran azonban a szociális helyzet vagy az egyedüllét felerősítheti a betegségtudatot – tette hozzá a szakpszichológus. 
A szakember szerint ugyanakkor az anyagi biztonság vagy az esetleges bizonytalanság jelentős hatással van a lélek és a test egészségére is, mint ahogy a társas kapcsolatok, azok minősége, illetve hiánya is. 

Nyílik az olló a régebbi és az új nyugdíjak között

Szabó Nelli somogyaszalói szociológus, szegénységkutató egy korábbi tanulmányában foglalkozott a somogyi falvak helyzetével, amelyben részletesen írt az elnéptelenedés problémájáról is. Megállapításai szerint különösen az aprófalvakban jószerivel már csak idősek élnek, többnyire nehéz körülmények között, gyakran az elvárható minimális komfort nélkül. – Gyerekeik, unokáik sok esetben szándékuk ellenére sem tudnak segíteni rajtuk, hiszen maguk is támogatásra szorulnak, nem kevesen pedig azért maradtak egyedül, mert a fiatalok külföldön keresik a boldogulásukat és csak ritkán látogatnak haza – emelte ki. 
Tovább nehezíti az idősek helyzetét a gyakran alacsony nyugdíj, a somogyiaké amúgy is jócskán elmarad az átlagtól, a KSH szerint csak 16. a vármegyék rangsorában, amely nem ritkán a megélhetés és a gyógyszerkiadás költségeit sem fedezi. – Pedig negyven-ötven évnyi szorgos munkával megteremtették az alapját a tisztességes nyugdíjas életnek – húzta alá Stikel János, a nyugdíjasszövetség elnöke, aki alapjaiban tartja igazságtalannak a jelenlegi nyugdíjrendszert.
– Az átlagbér majd kétszerese az átlagnyugdíjnak, és folyamatosan nyílik az olló a régebbi nyugdíjasok és az utóbbi időszakban nyugdíjba vonulók között. Másfél millióan átlag alatti juttatást kapnak, közülük 400 ezren élnek a szegénységi küszöb alatt – hivatkozott Stikel János somogyi híján országos adatokra. 
 

 

Átfogó elemzés is kellene a somogyi szépkorúak helyzetéről

Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöke már több mint tíz éve próbál változást elérni a rendszer és a nyugdíjak tekintetében. Nemrég ugyancsak a KSH adatait felhasználva részletesen is megindokolta a jelenlegi rendszer tarthatatlanságát. Meglátásait az országos szerveknek is elküldte, érdemi választ azonban egyelőre sehonnan sem kapott.
– A vármegyei önkormányzat képviselőjeként azt is szeretném elérni, hogy készüljön átfogó elemzés az itt élő szépkorúak helyzetéről, ám ez egyelőre még nem került napirendre – mondta. – Pedig érdemes lenne mélyrehatóbban is megvizsgálni, hogy mennyire valósul meg nyugdíjasaink alapvető igénye az anyagi biztonságra, a méltóságban megélt, életvidám öregkorra – tette hozzá az elnök, aki szerint segítség nélkül arra sincs esélyük az átlag alatti nyugdíjból élőknek, hogy egy átlagos nyugdíjas­otthonban élhessék le hátralévő éveiket, már ha egyáltalán sikerül bekerülniük. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában