szakemberek

2017.11.20. 17:30

A végső határidő 2021. – történelmi változás előtt a közművelődés

Hamarosan csak végzett közművelődési szakemberek, ügyintézők foglalkozhatnak majd a kultúra ügyével a legkisebb településeken is, a helyiek pedig beleszólhatnak a programokba. Mélyreható változás előtt áll a közművelődési szakma. Erről tanácskoztak Kaposváron.

Kovács Gábor

A közelgő változásokról tartottak előadást a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai egy Somogy megyei közművelődési szakmai napon a Szivárvány Kultúrpalotában. Egy jogszabályi változás bolygatja majd fel a közművelődést, amely kiterjeszti a kulturális alapellátást. Ezt ismerhették meg a szakmában dolgozók és a somogyi polgármesterek.

– Megváltozott a jogi környezet, és ez befolyásolja, hogy a helyben lakók a művelődési házakban milyen lehetőségekkel élhetnek – mondta Kary József, a NMI Művelődési Intézet közszolgáltatási igazgatója. – Változott a szakmai követelményrendszer is. A szakma régi vágya, hogy a kultúrházakban csak szakemberek dolgozzanak, ezt a követelményrendszert erősíti a törvény. Minden megyében tájékoztatjuk az érintetteket a változásról, mert sok feladata lesz az önkormányzatoknak, a közművelődési szakembereknek, és mindez a kulturális civil szervezeteket is érinti.

A törvény megállapítja a művelődési intézményekkel kapcsolatos minimális infrastrukturális követelményeket. Bevezeti a közszolgáltatási művelődési terv intézményét, amelyet nyilvánosságra is kell hozni, hogy az állampolgár lássa, és a közművelődési kerekasztal révén bele is tudjon szólni, hogy milyen rendezvények legyenek a lakóhelyén.

Kary József hangsúlyozta: jelenleg a felkészülési időszak zajlik, a gyakorlati változások végső határideje 2021. Innentől szakmai személyzetet, érdemi ügyintézést kell foglalkoztatni a kisebb településeken is a kultúrházakban. Addig az önkormányzatoknak és az intézményeknek az a feladatuk, hogy vizsgálják felül a működésük, és ha szükséges, tegyenek lépéseket a tartalmi és infrastrukturális fejlesztésért.

A törvény azt a személetet erősíti, miszerint a közművelődést közszolgáltatással kell teljesíteni, és kiemelt feladat a művelődő közösségek támogatása. Újdonság, hogy a helyi gazdaság fejlődésében a kultúrának nagyobb szerepet szánnak majd.

Történelmi változás előtt állnak

A szakmai nap résztvevőit Bíró Norbert, a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke köszöntötte. Megnyitó beszédében kiemelte, hogy a somogyi kulturális értékek megőrzésén és továbbadásán sokat munkálkodik a megyei önkormányzat. Hozzátette: az értelmiség egy része elhagyja a falvakat, éppen ezért fokozottan fontos a kistelepülések értékeinek megóvása. Nagy a felelőssége a kultúra menedzselésében a polgármestereknek is, hogy közösen vonzóvá tegyük a somogyi településeket. Szalay Lilla, a kaposvári Együd Árpád Művelődési Központ igazgatója elmondta: történelmi változások zajlanak a közművelődésben, és részletekről még sokat fognak egyeztetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában