Tükrök másképp

2018.03.27. 19:14

„Ami mondanivalóm volt, az itt látható a falakon”

Szabó Károly üvegfestő, ólomüvegező műveiből nyílt kiállítás kedden a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban. Ez az első alkalom, hogy ilyen jellegű alkotásaival lép a közönség elé a művész.

Harsányi Miklós

Kassai Lajos és Szabó Károly

Tükrök másképp címmel Szabó Károly üvegfestő, ólomüvegező műveiből nyílt kiállítás kedden a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár kamaratermében. Negyvenhat pasztell és grafit keverék technikával készült alkotást tekinthetnek meg a látogatók. Ez az első alkalom, hogy ilyen jellegű alkotásaival lép a közönség elé, a tárlatot Kassai Lajos lovasíjász ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

– Ezt örömmel látnám a nagyszobám falán – dicsérte az egyik művet egy középkorú látogató. Tiltott szerelem, Levelek, Torony, Mély tenger, Életfa: néhány cím a könyvtárban bemutatott alkotások közül, a 40 éves művész látványos tárlattal lepte meg a nézőket.

– Ami mondanivalóm volt, az itt látható a falakon, ennél többet nem nagyon lehet szavakba önteni – hangsúlyozta Szabó Károly, aki ezúttal 46 művét mutatja be. Életrajza szerint gyermekkora óta rajzol, Gera Katalinhoz járt agyagozni a Balázs János Képzőművészeti Körbe, a gimnáziumban Kertész Sándor volt a rajztanára, később egyetemre került. A rajzolás végigkísérte azokat az éveit is, amikor még csak grafittal rajzolt, 2002-ben üvegfestő-ólomüvegező szakmát szerzett Budapesten, azóta Tiffany-tükröket, lámpákat és üveg dísztárgyakat készít. Szabó Károlynak az elmúlt időszakban számos kiállítása volt, s évek óta részt vesz a Nemzetközi Miniatűr Fesztiválon.

– Az ilyen jellegű alkotásaimat először láthatja a közönség – mondta Szabó Károly. – S az pedig külön öröm számomra, hogy erre szülővárosomban nyílt lehetőség.

A népes közönség előtt Kassai Lajos lovasíjász nyitotta meg a tárlatot, aki – miután korábban megtekintette az átküldött képeket –, örömmel vállalta a felkérést. Méltatta a művészt, s – az alkotás folyamat lényegére utalva – rámutatott: egy művész alkot, speciális állapotba kerül, s így létrehoz valamit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában