megörökített kegyhelyek

2019.12.01. 09:00

A világ legszebb templomait festi a barcsi építész

Deo Gratias címmel különleges kiállítás nyílt a barcsi könyvtárban Szemere Antal eddigi életpályájának emlékeit összegyűjtve. – Nem képzőművész, ezek csak egy építész egyszerű útirajzai – szabadkozott az alkotó, de a képek szépsége önmagáért beszél.

K.G.

Amerre járt – Cambridge-től a Szentföldig –, fényképezte, majd lerajzolta és megfestette a templomokat. Anglia, Németország, Ausztria, Olaszország, Horvátország, Szerbia, Magyarország és Izrael kegyhelyeit örökítette meg. 33 templomot választott ki, utalva a krisztusi életkorra. Az első a betlehemi Születés temploma, és az utolsó a jeruzsálemi Szent Sír-templom, keretet adva az alkotáshoz. Anglikán és református templomot, sőt a pécsi dzsámit is megrajzolta, az utóbbit azért, mert pécsi származású.

Sass Rudolf esperes nyitotta meg a tárlatot, amely az előtt is tiszteleg, hogy a hétvégén ünnepli a barcsi templom a 200. születésnapját.

Két tárló az építész segítségével az utóbbi tíz évben a barcsi egyházközségben tervezett és megvalósult létesítményeket mutatja be. 2012-ben a kálvária felújításával és egy új kapuzat építésével kezdődött, ezt a művet az országos építész szaklapok is bemutatásra érdemesnek tartották. Azután felújították a szentély padozatát, az új plébánia kerítést a kapuval, és a templom előtti tér akadálymentesített díszburkolatot kapott. A legutolsó közös munkájuk a fíliaként Barcshoz tartozó, jelentősen károsodott drávaszentesi templom helyreállítása volt. Ez az épület 20 centit süllyedt, ezért 50 mikrocölöpöt raktak alá, és hídépítő módszerekkel megfeszítették, 40 tonna súllyal. Még évszázadokig állni fog, mint a kisközség legszebb épülete, állította Szemere Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában