minikiállítás

2020.10.17. 15:30

A Fütyülős és a Piros Arany is bekerült a könyvtárba

Október közepéig játékra hívja az olvasókat a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár, céljuk, hogy felhívják a figyelmet a lépcsőfordulóknál található minikiállításokra. A legnagyobb érdeklődést a Hungarikumok című tárlat iránt tanúsítanak a könyvtárba járók.

Andricz Gabriella

A tárlókban többek között gyermekkönyveket láthatunk kiállítva a régi időkből, és a balett világnapjára emlékező kiadványokat.

Piros Arany, Béres-csepp, tokaji aszú, bűvös kocka, matyó hímzés, herendi porcelán van a kiállított tárgyak között, melyekben egy valami közös – mindegyik magyar találmány, sőt kiemelésre méltó értéket jelez, azaz hungarikum.

– Számtalan felületen találkozhatunk ezzel a szóval és a termékekkel, értékekkel, amik mögötte állnak, és abban is biztos vagyok, hogy egy kisiskolás is fel tud sorolni legalább két-három hungarikumot. Sokan, ha meghallják a kérdést, mi az a hungarikum, egyből rávágják: azok a nagyon magyar dolgok. De biztosan nem tudja mindenki, hogy ma jelenleg 75 hungarikumot tart számon a gyűjtemény több kategóriában.

A legtöbb termék az agrár- és élelmiszer-gazdaság, valamint a kulturális örökség szakterületeken belül található. Ezen kívül a turizmus, sport, és egészség témakörében is vannak védett értékeink – mondta el Szőke Henrietta könyvtáros, a kiállítás szervezője. Hozzátette: kollégák segítségével sikerült összegyűjteni a kiemelt tárgyakat. Volt, aki a féltve őrzött Zsolnay porcelánját vagy a nagymamája által készített kalocsai hímzést hozta a kiállítási anyagba. A legtöbb érték azonban törvény által védett természeti érték: mint a magyar szürke marha, a solymászat vagy például a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás. Mindezekről gazdagon illusztrált kiadványok láthatók a könyvtár tárlatán. Szemet szúrhat azonban egy tárgy, amely vita tárgyát képezi a mai napig, a Rubik-kocka.

– Magyar találmány ugyan, ezért is állítottuk ki, de a hungarikumok listáján nem szerepel. Ennek egyszerű az oka, hogy egyesült államokbeli tulajdonjognak és jogszabályok útján van bejegyezve. Ezért egyelőre nem tudjuk sajnos olyan módon használni, ahogy azt szeretnénk. Ez ügyben folytak tárgyalások Rubik Ernő úrral, de amíg nem születik megállapodás, várat magára a bűvös kocka hungarikummá válása – mondta el a könyvtáros.

Egy új érték hungarikummá nyilvánítására bárki tehet javaslatot. A nemzeti értékek felterjeszthetőek a Hungarikum Bizottság általi elbírálással a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé, majd újabb felterjesztéssel a Hungarikumok Gyűjteményének hungarikumai közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában