Helyi kultúra

2020.10.20. 17:30

Humor, kritika és szabadság árad a diákok és a tanárok műveiből

Rendhagyó kiállítást rendezett az 50 éve alapított Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium. Az iparművészeti képzésben résztvevő volt és jelenlegi tanárok, illetve volt diákok munkáiból nyílt rendszerező tárlat, ami a humort és a társadalomkritikát sem nélkülözi.     

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

Kevesen tudják, hogy egykori zichy-s diák alkotása a Prima Primissima Díj Kincsem-figurája, vagy a 2016-os riói olimpia magyar sportolóinak kűrruhája. Szerteágazó életpályákon messzire jutottak el az egykori diákok, akik közül többen mára Kaposvár művészeti életének meghatározó alakjai lettek.

Fotó: Lang Róbert

Az egykori tanárok között pedig olyan képzőművészeket lehet megemlíteni, mint Honty Márta, Weeber Klára vagy Szabados János.

Remekműveket sorakoztat fel az egyedülálló kiállítás, amelyet a Zichy alapításának évfordulójára szerveztek, és a járvány miatt márciustól halasztották a keddi, szűk körű megnyitóig. Az összes volt pedagógust és diákot a vírushelyzet miatt nem tudták meghívni, de a november 13-áig megtekinthető tárlatot végül sikerült megrendezni az Agórában, és egy készülő könyv is nyomdában van már, amely az iskola történetéről szól majd.

Fotó: Lang Róbert

– A teljes művészeti képzésünket felöleli a kiállítás, melyen szerepelnek az alapításkor jelen lévő tanárok munkái, de vannak olyan friss művek is, amelyek kifejezetten erre a bemutatóra születtek – mondta Surányi Péter, a Kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium igazgatója. – Az üvegművészettől a dekoratőrig, a grafikától a mozgóképes animációkig, a kerámiától a ruha- és jelmeztervezésig sokféle alkotás helyet kapott itt.

Fotó: Lang Róbert

Szinte a semmiből fejlődött közös szellemiségű szakmai műhellyé az iskola, hangsúlyozta a kiállítást rendező Géger Melinda művészettörténész, aki maga is tanít az Iparművészetiben. A Zichy neve fogalommá vált, emelte ki köszöntőjében Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere.

Izgalmas bemutató, sokféle nézőpontból

Somogy megyében az iparművészetnek sokáig nem volt tradíciója, hagyományosan inkább festők éltek és alkottak Kaposváron és környékén, mutatott rá Géger Melinda. A kaposvári iparművészeti képzés a Zichy megalapításával hiánypótló szerepet töltött be, az egész Dél-Dunántúlra kiható jelleggel. Kiváló művészek kerültek ki az iskola falai közül, és nem egy közülük később a tantestület tagja lett. Izgalmas, sokoldalú, sokféle nézőpontot, technikát és műfajt felvonultató kiállítás született a műveikből, tette hozzá Géger Melinda, aki a megnyitón megemlékezett az azóta elhunyt művészekről, mint László Levente, Honty Márta, Baktay Patrícia és Horváth Beatrix.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában