művészet

2021.02.05. 14:00

Húsz éve úton a Karaván

Két évtizede hozta létre Nyári Oszkár a kaposvári színház művésze testvérével a Karaván Művészeti Alapítványt, amely hátrányos helyzetű fiatalok integrációját segíti színészképző stúdióiban. Azóta több mint húsz előadást állítottak színpadra, táborokat szerveztek, filmet forgattak, útjára indítottak sok tehetséges fiatalt. Most interaktív bábelőadást játszanak az óvodáknak, s új előadásra készülnek.

Andricz Gabriella

– 25 éve vagyok a kaposvári színház tagja, és már a kezdeti időkben felvetődött bennem egy közösségteremtő színház gondolata, elsősorban hátrányos helyzetű fiatalok számára – mondta lapunknak Nyári Oszkár. – Először csak nyáron tartottunk tábort tehetséges roma fiataloknak, gyerekeknek, majd adódott lehetőség arra, hogy társulatot építsünk. Tóth Géza kollégámat elhívtam tanítani, és két év alapozást követően nagy sikerrel rendezte meg a Minden egér szereti a sajtot című mesét. Vizsgaelőadásnak készült, aztán több mint 100 alkalommal játszottuk. Valójában sosem színészeket akartunk kinevelni, hanem egészségesen, nyitottan gondolkodó, színházat értő és szerető fiatalokat, akik megállják majd a helyüket a munkahelyen, a főiskolán, a családban, de a hívószó mégis az lett, hogy színházban, filmben lehet játszani, színészmesterséget lehet tanulni. Kaposváron 2014-ben indítottuk el a stúdiót.

Tehetségkutatókat tartottak, kezdetben nevelőotthonokat kerestek fel, s először a Csiky stúdiójában, majd az egyetemen, és a járvány kezdetéig a kaposvári TIT Székházban tartották a színészmesterség-foglalkozásokat.

– Több növendékünk – aki gyerekkorában lett a Karaván hallgatója – azóta már hivatásos színész, többek közt Csányi Dávid, Misurák Tünde, Lovas Emília – sorolta Nyári Oszkár. A tehetséggondozást fókuszban tartva időközben a Karaván Színház bejegyzett nemzetiségi színházzá nőtte ki magát, felnőtt és ifjúsági társulatukkal több, mint húsz előadást mutattak be és játszottak az ország különböző pontjain. – Azokkal a gyerekekkel szemben, akikkel mi foglalkozunk, nagyon nagy a társadalom elvárása, miközben szinte semmilyen lehetőséget nem kapnak.

Az ő számukra egy ilyen társulat, stúdió, csapat valós kitörési pont, s talán az egyetlen esély.

 

Banyamesékkel tanítanak egymás mellett élni

A Csiky Gergely Színházzal közös koprodukcióban hamarosan bemutatják a kaposvári növendékek közreműködésével az I’m online című ifjúsági darab új színpadi változatát, amely egy tantermi színházi előadás lesz. A darab a sok tizenéves mindennapjait megkeserítő cyberbullyingról, magyarul: az iskolai és internetes zaklatásról szól. Szeretnénk minél több iskolába eljutni, hisz az előadás egy olyan aktuális problémát feszeget, ami a mai világban a legtöbb fiatalt érinti. A pandémia második hulláma előtt növendékeinkkel ősszel szerencsésen bemutattunk két új produkciót és néhány előadást is játszottunk. Novembertől áttértünk gyermekelőadások streamelésére, élő, interaktív előadásokat játszunk. A gyerekeknek szóló bábos mesejátékot, a Banyameséket Tóth Géza rendezte, amelyben két székely és egy orosz népmesét láthatnak a gyerekek. A mese valójában arról szól, ami a Karaván küldetése is, a különböző népcsoportok békés egymás mellett éléséről. A történetet úgy tesszük élvezhetővé, hogy élő kapcsolatot teremtünk a képernyőn keresztül a gyerekekkel, úgy, hogy a színészek is látják a közönséget, és így párbeszéd alakulhat ki a közönséggel. Szeretnénk hátrányos helyzetű települések óvodáinak, iskoláinak, valamint gyermekotthonoknak is felajánlani a humoros, interaktív mesejátékot olyan módon, hogy az előadásra jelentkező első 20 intézmény számára térítésmentesen játsszuk előadásunkat.

– Növendékeink együtt dolgozhattak többek között Beck Zoltánnal, Bárány Tamással, Rajkai Zoltánnal és Koltai Róberttel is, és még sok ismert zenésszel, színésszel, filmrendezővel, operatőrrel, koreográfussal. Fontosnak tartjuk, hogy olyan helyekre is eljussunk előadásainkkal, ahol a gyerekek nem túl gyakran láthatnak színházat – mondta Nyári Oszkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában