beporzók napja

2021.03.12. 11:30

A beporzók nem csak hasznosak, de hűségesek is

Egy budapesti kezdeményezésnek köszönhetően 2018-óta március 10-e a „beporzók napja”. A kezdeményezés kapcsán nemcsak a méhek, hanem az összes beporzást végző élőlény fókuszba kerül. A Zselici Méhész Egyesület tavaly egy előadást tartott az Erdők házában a beporzók szerepének jelentőségéről. Idén azonban minden hasonló rendezvény elmaradt.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Róbert

A szeptemberi Mézfesztivál volt az utolsó rendezvény Kaposváron, amelyen a méhek és „termékeik” a figyelem középpontjába kerülhettek.

A somogyi méhészek azt mondják: a beporzás napja is jó alkalom erre, hiszen a méhészetben minden itt kezdődik, a beporzásnak hatalmas számukra a jelentősége.

– Mivel a szél nem kiszámítható, és a többi rovar sem, a méheknek a legjelentősebb a szerepük a beporzásban – mondta Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke. – A méhek virághűek, ami azt jelenti, hogy ha kiválasztanak egy jó fehérjepótló virágot, akkor csak arra a fajtára mennek, s így lesz igazán sikeres a beporzás. Ezért jelentős a szerepük. A többi rovar össze-vissza jár, különböző növényekre száll rá – mondta Mészáros János, kiemelve, hogy a mesterségesen tartott méhek száma is jelentősen magasabb, mint a többi rovaré. Nagyobb területet képesek lefedni a jelenlétükkel. A vetett monokultúrák esetében – mint a repcénél és napraforgónál – elengedhetetlen a méhek jelenléte.

Fotó: Shutterstock

– Méhek nélkül nem megy végbe a beporzás egy száz-kétszáz hektáros területen. Amilyen aprók, épp olyan hatalmas segítségére vannak a gazdálkodóknak. Ugyanakkor a szántóföldi növényeket védeni is kell a szívó-rágó kár­okozóktól, ezért a mezőgazdasággal foglalkozók kénytelenek vegyszereket használni. Ha mindenki betartja a rá vonatkozó szabályokat, akkor ezt méhészként mi elfogadjuk – mondta a Zselici Méhész Egyesület elnöke, aki szerint a somogyi gazdálkodókkal nagyon jól együtt lehet működni. Szeretnék elérni, hogy valamennyi mezőgazdász lehetőséget lásson a méhek jelenlétében.

– Elhatározás kérdése – mondta Németh Gyula, a Kapostáj Zrt. termelésirányító növényorvosa. – A többlet odafigyelés bőségesen megtérül azzal, amit ezek a hasznos rovarok hozzá tudnak tenni a terméshez. – Sajnos a káros és a hasznos szervezetek között nem tesz különbséget sok vegyszer, ezért azokkal kizárólag napnyugta előtt egy órával permetezünk, ám van olyan szer is, amely jóval drágább ugyan, de napközben is használható, mert méhbarát. Mi gondosan figyelünk mindig arra, hogy melyik technológiát válasszuk. Ez sosem okozott nehézséget – tette hozzá Németh Gyula. A méhészek a hasonló hozzáállást üdvözlik és szeretnék elérni, hogy valamennyi mezőgazdász így álljon a szorgos kis élőlényekhez.

Érzékenyek a vegyszerekre és az időjárás változásaira

Azt mondják, az emberiségnek csupán négy évre elegendő tápláléka marad, ha az utolsó méhcsalád is kipusztul. Mészáros János szerint sok tényező játszhat közre a méhek számának alakulásában. – Kínában már vannak olyan területek, ahol emberek kis ecsetekkel végzik a beporzást. Sajnos hazánkban erre nem lenne elegendő munkaerő. Egyebek mellett ezért is kell vigyázni a méhcsaládokra, mert nagyon érzékenyek az időjárás viszontagságaira és a vegyszerekre is – mondta a kaposvári méhész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában