Húsvéti forgatag

2023.04.10. 15:33

Vödör vízzel locsoltak a legények Szennában

Húsvéthétfőn a szennai skanzenben nem volt menekvés a lányoknak, a legények pillanatok alatt meglocsolták őket, természetesen hideg vízzel és nem kölnivel. S mivel az égiek megkegyelmeztek a hagyományőrzőknek, a lenyűgöző kulturális rendezvény látogatók sokaságát vonzotta. Helyieken és környékbelieken kívül német és osztrák vendégek is megtapasztalhatták a magyar népszokásokat.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang R.

– Gyönyörűen felöltöztek a lányok – súgta párjának egy édesanya. A Húsvéti forgatag elnevezésű négy napos program fő attrakciója hétfőn kétségkívül a locsolkodás volt. A Zselic Alapfokú Művészeti Iskola táncosai és zenészei  először a rinyakovácsi, majd a kisbajomi és a csökölyi portán elevenítették fel a sok évszázados népszokásokat. A locsolás után táncra perdültek a fellépők, somogyi karikázó, ugrós és csárdás is tarkította a produkciót. 

Fotós: Lang R.

– Tökéletes az időjárás és változatos a program  – mondta Szénási Rajmund, aki családjával kapcsolódott ki a skanzenban. Kovács-Hegedűs Elvira rendezvényszervező hangsúlyozta: előzetesen nagyjából 400 belépőre számítottak, de ennél is többen érkeztek. Az időjárás kegyes volt, s a húsvéthétfői rendezvény így sokak számára ideális szabadtéri kikapcsolódás lehetett.  

Fotós: Lang R.

Játékos húsvéti motívumkeresés és szagosvíz készítés is színesítette az ünnepi programot, kora délután az élmény játéksziget már nyitás után benépesült. Bőséges volt a kínálat: akinek kedve szottyant, körhintázott, más lápjáróval tesztelte ügyességét,  s akadt, aki malmozott.  Kora délután a Zengő Együttes népzenei koncertje szerepelt a műsorban. 

A dombóvári Lehotay Árpád szerint a látogatókra pillanatok alatt átragadt a jó hangulat, már csak ezért is érdemes felkeresni a skanzent. A férfi feleségével, s a két gyermekével jött  a húsvéti forgatagba,  s visszatérő vendégnek számítanak. 

– A népi ügyességi játékot is  kipróbáltuk, izgalmasan versenyen vagyunk túl, a gyerekeknek ilyesmire nincs mindennap lehetőségük – mondta Lehotay Árpád. – S már az újabb fordulóra készülünk, az biztos, hogy még jó darabig itt maradunk. Nagyon szép a környezet, tartalmas a rendezvény. 

 

Közösen kapcsolódott ki a család

Az árusok is kipakoltak, az ajándékba szánt portékából seregnyit kínáltak. A vendégek levendulás, teafa és a fahéjas szappanból is vásárolhattak, de aki nyak vagy karlánccal szerette volna meglepni párját, könnyedén megtehette ezt is. De volt festmény, illetve gyermekjáték vásárlásra is lehetőség. Az egyik látogató, Varga György szerint a népszokások, a hagyományok megismerésére kiváló lehetőséget nyújt a skanzen, ráadásul a húsvéti műsor  a legfiatalabb korosztály kíváncsiságát is minden bizonnyal felkeltette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában