Mindenhol megállják a helyüket

2023.07.06. 15:03

A MATE látványtervezők hódították meg a Prágai Quadriennálét

Színházi látványtervezés és a színháziépítészet négy évente megrendezett világkiállításán jártak a Magyar Agrár- és Élettudomány Egyetem Kaposvári Campusának Rippl-Rónai Művészeti Intézetének diákjai. Molnár Zsuzsa és Herédi Győző szakmai vezetésével mutathatták be a Kaposvárra járó hallgatók az alkotásaikat.

Sonline.hu

Fotó: MATE

Ez év június 8-18. között Magyarország újra részt vett mind a Quadriennálé diákszekciójában, mind pedig a Fragmentumok című kiállításain. Az idén húszéves kaposvári látványtervező képzés méltó megünneplése, hogy a diákszekcióban a MATE Rippl-Rónai Intézet látványtervező szakos hallgatóinak installációja utazhatott ki Prágába. A Prágai Quadriennálé témája ebben az évben a RARE, azaz „ritka” hívószó köré épül, amelyet a magyar szervezők Madách Imre születésének 200. évfordulójához, a magyar drámaköltészet kiemelkedő alakjának szellemiségéhez és főművéhez, „Az ember tragédiájához” kapcsolódóan bővítettek ki. A magyar részvételt, mint mindben évben, most is az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OMSZI) szervezte, amely egy belső pályázaton versenyeztette meg a hazai művészeket és alkotásaikat.

Fotó: MATE

A versenyben idén a kaposvári művésznövendékek munkája bizonyult a legjobbnak. Ezt bővítették ki a Magyar Képzőművészeti Egyetem, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem média-design szakos hallgatóinak gondolataival, így alakult ki a végleges terv utaztatható formája.

A kaposvári hallgatók csoportokra osztva dolgoztak a munkán. Digitális látványterveket, kiviteli rajzokat készítettek, valamint a kapuk felületének kidolgozása is a saját kézimunkájukat dicséri. A műalkotásban a kék ég tükröződik a tükrös padlón, és tizenhat damillal szőtt ajtó vezet egyedülálló labirintusba.

Fotó: Mate

Egyetemünk életében nem ez az első ilyen jellegű szakmai elismerés. 2019-ben, a MATE jogelőd intézményében, szintén Molnár Zsuzsa és Herédi Győző gondos vezetésével készült nyertes pályamű a Prágai Quadriennáléra.

Az idei installációt az OMSZI felkérésére hamarosan Budapesten is megépítik, így a hazai nagyközönség is képletesen bejárhatja majd a magyar irodalom egyik legfontosabb főhősének örökkévalóságnak tűnő utazását.

Az alkotó hallgatók névsora: Bessenyei Bettina, Kertész Luca, Kis Henrietta, Andi Liza, Söllei Péter, Fóris Dominika, Szabó Csenge, Farkas Eszter, Olasz Klaudia, Dudás Hanga, Dulácska Zsófia, Fábián Eszter, Kovács Petra, Lőrinc Hédi, Türk Anna, Balaton Maja, Füleki Rebeka, Kalmár Gabriella, Monek Valentina, Pál Annamária, Sántha Csenge, Tapodi Franciska.

forrás: Mate.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában