Évadnyitó

2023.08.25. 17:30

Nehéz kihívások terhelik a színházakat az évadban

Kaposváron nyitották meg az országos színházi évadot. Az eseményen elhangzott, óriási kihívásokkal teli hónapoknak néznek elébe a színházi szakemberek, s az is, hogy jövőre, 2024-től még kevesebb támogatás jut a szektorba.

Koszorus Rita

A Csiky Gergely Színházban gyűlt össze a hazai színházi élet krémje, itt tartották meg pénteken az országos színházi évadnyitót. Fülöp Péter színházigazgató köszöntötte a résztvevőket, akik között olyan közismert és népszerű színművészeket is láthattunk, mint Oberfrank Pál, Nemcsák Károly vagy éppen a kaposvári teátrum korábbi művészeti igazgatója, Bérczes László. Fülöp Péter elmondta, hogy ha a hétköznapi kihívásokkal kell szembenézni, akkor a Csiky Gergely Színházban a megfelelő gazdálkodás eredményeként jó helyzetben van a teátrum. Szita Károly polgármester azt hangsúlyozta, hogy habár viharos időket élünk, mégis példaértékű a színházi emberek részéről, ahogy a legnagyobb válság idején is igyekeztek mosolyt csalni az emberek arcára. Kiemelte:  nekünk a békét és az erényeit domborító polgári világot kell megőrizni és továbbépíteni, én erre szegődtem, remélem, hogy a színházunk is.

 

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház Igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a világ óriási tempóban változik. Így a kérdés az, hogy a színház ebben a változáscunamiban meg tud-e maradni. A három évvel ezelőtti látogatószámokat még évek alatt tudják behozni a színházak, mégis a teátrumoknak van mire büszkének lenni. 2018-ban hazánk harmadik helyen volt Európában a színházi látogatószámok tekintetében, Magyarországot csak Észtország és Izland tudta megelőzni. 

 

Ezzel együtt az is tény, hogy van egy hígulás a színházi szakmában. – A TAO borzalmai jelen vannak és a bulvár jelenléte pusztító. Az igénytelen kultúra elleni harc a mi felelősségünk is, de a fenntartók segítsége nélkül nem tudunk küzdeni ellene, mondta Vidnyánszky Attila Kaposváron. Hozzátette: a látogatószámok mellett arra is büszke lehet a szakma, hogy hazánk adott a helyszínt a világ legnagyobb színházi eseményének a Színházi Olimpiának.


 

2024-ben 400 milliárd forinttal kevesebb jut

Az országos színházi évadnyitón Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár beszélt a területre érkező forrásokról és a kulturális kormányzat törekvéseiről. Elmondta: a 2023-as költségvetésben 250 milliárddal kevesebb jutott, s jövőre 400 milliárd forinttal jut majd kevesebb a kulturális területre. A hiányzó források miatt indultak később a kulturális területeken a támogató pályázatok. Závogyán Magdolna a színházi évadnyitón felvázolta azt is, hogy milyen irányok mentén fejlesztenék a kulturális ágazatot. Mint mondta, fontos volna a budapesti és a vidéki színház közti arányosságot megtalálni, a forrásokat nem fűnyíró elv szerint kellene szétosztani, hanem azok hatását kell vizsgálni, hiszen a társadalom egészét szolgálják a kulturális területen működő szervezetek, így a színházak is. Hozzátette: fontos volna bevonni a színházak fejlesztésébe a vállalkozásokat, a közönséget, s az is, hogy a kulturális kormányzat a támogatásokat befektetésként szemlélje a jövőbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában