Életre keltek a hagyományok

2023.08.14. 18:45

Sváb lagziban mulattak a miklósiak a hétvégén

Rengetegen voltak kíváncsiak az ifjú párra hétvégén Miklósiban, ahol sváb hagyományok szerint kötötte össze életét.

Koszorus Rita

Fotó: Csicsa

Hosszú hónapok munkájának eredménye volt a hétvégi első sváb lakodalmas násznépének tutyijai, pilléi, ruhái, hiszen a kétszáz lelkes Miklósiban igazi összefogással elevenítették fel a sváb néphagyományokat. A Miklósi Szabadidő és Sportegyesület a Német Nemzetiségi Tánccsoporttal karöltve döntött úgy, hogy megszerveznek egy komplett lakodalmat. – Szerencsére vállalkozó szellemű pár is volt ehhez, így valódi összefogással szerveztük meg a rendezvényt, mondta Gerbovitsné S. Angéla, a Német Nemzetiségi Tánccsoport vezetője. 

Leírások, elbeszélések és fényképek alapján elevenítették fel a 70-80 évvel ezelőtti lakodalmas szokásokat a 98 százalékban sváb nemzetiségű faluban. A menyasszony és a vőlegény kikérése után a mintegy 450 lelkes nászmenet a katolikus templomba vonult, ahol a plébános összeadta a fiatalokat. 

Az ünnep hangulatát pedig az fokozta, hogy a tánccsoportból a friss házasulandók mellett hat pár megerősítette hitvesi fogadalmát Isten színe előtt. Volt, aki 11 és olyan is, aki 27 év házasság után mondta ki ismét a boldogító igent a katolikus templomban. 

A sváb nemzetiséghez hűen német nyelven hangoztak el az énekek és a kikérés is, s nagyrészt a lakodalom alatt sváb szót lehetett csak hallani. Az esküvőn a szuloki Silber Buam sváb zenekar muzsikája okozott megható pillanatokat, szem nem maradt szárazon. 

A nászmise után a kígyózó menet a miklósi szabadtéri színpadhoz vonult, ahol tánckoreográfiákat mutattak be az egykori lakodalmi szokások szerint. Műsorukat a Szuloki Német Nemzetiségi Egyesület tánccsoportja, vegyes énekkara és férfi dalköre színesítette. A lakodalmi vacsorán a vendégek hagyományos ételeket fogyaszthattak, birka, szaras és vaddisznópörkölt, valamint gombócos káposzta készült. 

Vacsora után bál következett, melynél a fergeteges hangulatról a pilisvörösvári Die Adlersteiner zenekar gondoskodott hajnalig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában