Előadás

2023.10.12. 10:58

Könyvbemutatót tartottak az egykori helytörténész papról

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportjának vendége volt Kovács Ilona balatonberényi helytörténeti kutató, aki Vörös József (1919-1989) Balatonberény karizmatikus papjáról írt kötetét mutatta be az érdeklődőknek.

Kiss Kálmán

A Római Katolikus Egyházközség közösségi házában szép számmal gyűltek össze az érdeklődők Marcaliből, de Berényből is. Az előadó, aki a Somogy Megyei Honismereti Egyesületnek is aktív tagja, vetített-képes előadásában mutatta be az egykori lelkipásztor sokrétű és áldozatos munkáját, amit a településért tett. 

Vörös József személyiségéről Kovács Ilona elmondta: szorgalmas családlátogató volt, így hamar megismerte a falu lakosságát. Tekintettel arra, hogy ravatalozó nem lévén a község temetőjében, első nagy alkotása ennek megépítése volt. Majd a marcali templom következett. Már 1968-ban megkezdődött a gótika helyreállítása, mely 1978-79-ben folytatódott. Ebben a munkában is óriási szerepet vállalt Vörös József. Kovács Ilona kiemelte, hogy a pap szabadidejében a falu történetével, népszokásaival is foglalkozott. Kutatásai eredményeként a veszprémi érseki levéltárban Balatonberény múltjának morzsái témakörönként megtalálhatók. Vörös József  plébános munkássága a hívek emlékezetében megmaradt, aki közel 25 évig volt Berény papja. 

A kötet aktualitását a címzetes esperes születésének 100., pappászentelésének 75., és halálának 30. évfordulója adta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában