Házasság hete

2024.02.13. 08:55

A boldogság forrása, ha nehéz helyzetekben emberszámba vesszük egymást

Pál Feri atyát 28 éve szentelték római katolikus pappá, mentálhigiénés szakember és motivációs előadó, író, aki 2004 óta a budapesti orvosi egyetemen (SOTE) is tanít, lelki gondozók továbbképzésében vesz részt. A kaposvári Házasság hete nyitó előadását tartotta a katolikus gimnázium tornatermében.

Kovács Gábor László

Pál Feri atya

Fotó: Lang Róbert

Lehet valaki motivált a munkahelyén és a házasságában, és így képes a növekedésre akkor is, ha elégedett, holott a kutatások szerint tíz emberből hét elégedetlen még úgy is, ha a dolgok úgy alakulnak, ahogy ő akarta, mutatott rá Pál Feri atya. Szabadságunkból származnak a döntéseink, de a jó döntésekből, sőt a sikerekből sem fakad az, hogy valaki boldog legyen, mert a sikerből csak a sikerélmény következik. A boldogság külön műfaj, érdemes elsajátítani.

– Téveszme, ha az ember azt gondolja, hogy a boldogság csupán fizikai-érzelmi állapot, mert nem csak az, hanem folyamat – fejtette ki. – A boldogságra nem érdemes célként tekinteni, mert úgy nem érhető el. A bölcs ember arra törekszik, hogy az életét jó irányba vigye, és akkor a fájdalmakat és a megpróbáltatásokat is képes elhordozni. 

Az emberi természet olyan, hogy evolúciós okokból képes alkalmazkodni, de így hamar hozzászokik a jóhoz is. Viktor Emil Fankl bécsi pszichiátert, aki túlélte Auschwitz-ot, megkérdezték arról, hogy mi a boldogság. Azt felelte, hogy a boldogság az a rossz, ami ma nem történt meg velem... Mert az életben bárkivel, bármikor, bármi megeshet. 

– Azok bizonyultak boldognak, akik tudatosan gyakorolták a hálaadást, és a jó döntéseik mellett elköteleződtek – fűzte tovább a gondolatmenetet. – Boldogok azok, akik kölcsönösen figyelnek egymásra, becsülik  és tisztelik egymást, és ezt naponta kifejezik. A boldogság forrása az, hogy egymást nehéz helyzetekben is emberszámba vesszük. 

Nem érdemes bezárkózni a hiányokba, és részletes boldogságterveket dédelgetni. A társkapcsolatokban fontos a törődés és gondoskodás, mert a neurobiológiai mérések szerint az agynak akkor is éppúgy működik az önjutalmazó rendszere, vagyis termelődnek a boldogsághormonjai, ha ad vagy kap. Boldog tehát az lehet, aki keveset vár az élettől, hálás, de színessé teheti az életét, mert sokat akar adni másoknak...

A házasság akadálypálya a pároknak 

Pál Feri atya magasugró volt, és 218 centi a legjobb eredménye, tudtuk meg Dér Tamás köszöntőjéből. Az alpolgármester megjegyezte, hogy a házasság akadálypálya, ahol együtt esnek-kelnek a párok, de felsegítik egymást. Az a jézusi kérés is hozzátartozik a megújuláshoz, hogy szeressétek ellenségeitek, erről beszélt Varga László, kaposvári katolikus megyéspüspök, aki szerint a házasságban is lehetnek a felek ellenségek, de az ellenséget is kell, de másképp kell szeretni. Nem átkozni kell egymást, hanem áldást kérni, mert az áldás gyógyítja a szívet, és meg kell bocsátani és bocsánatot kérni. Ház Gergely, a rendezvény főszervezője arról beszélt, hogy sokat lehet épülni abból, ha minőségi időt töltenek együtt a párok.  

      

    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában