Fotók

2024.03.08. 18:12

A repülés ikonikus alakjai is megjelennek az új kötetben

Volt egyszer egy Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium (MÉM) Repülőgépes Szolgálat (RSZ) III. kötet címmel írt könyvet Kószó F. Gyöngyi és Mikula László, melynek bemutatóját péntek délután tartották a Takáts Gyula Könyvtárban.

Harsányi Miklós

A telt házas rendezvényen több mint százan vettek részt, a megnyitón néma főhajtással megemlékeztek Végvári Lászlóról, a MÉM RSZ könyvek egyik ötletgazdájáról valamint az egykori pilótákról és műszaki szakemberekről is.

– Felemelő érzés, hogy ilyen sokan itt vannak és fontosnak érzik a találkozást – emelte ki Kószó F. Gyöngyi, a kötet egyik szerzője. – Úgy érzem, ez is mutatja az erőt és kapcsot, ami a közösséget jellemezte. Szerintem lényeges, hogy a repülés ikonikus alakjairól ne feledkezzünk meg és méltó módon feldolgozzuk az egyéni történeteket éppúgy, mint a repülőgépes szolgálat múltját, fejlődését – tette hozzá.

A permetező berendezés ismertetése Kaposvárott: olvasható a korabeli fekete-fehér fotó képaláírásán, egy másik felvétel a Nyírségben, Budaörsön örökített meg emlékezetes pillanatokat. A fotókkal látványosan könyv több mint 20 olyan szakember életútját tárja  az olvasók elé, akik szorosan kötődtek a repüléshez. 

Kószó F. Gyöngyi kiemelte: több egykori Malév pilóta pályafutása is a repülőgépes szolgálatnál kezdődött. Mikula László katonai repülőgép mérnök, a kötet másik szerzője rámutatott: a repülés iránti rajongás sok embert összeköt. Az RSZ  munkatársai annak idején kiemelt jelentőségű feladatot végeztek, működési területük teljesen lefedte az országot. A pilóták, a műszaki kiszolgáló, illetve a logisztikai területen dolgozók hatékonyan látták el munkájukat, eredményorientált tevékenységük példaértékű volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában