Ikonográfia

2024.03.18. 07:00

Országos elismeréssel tért haza a biennáléról a kaposvári textilművész

Országos elismerést kapott Ruczek Zsófia kaposvári textilművész a XII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálén Kecskeméten. A Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén megtartott megnyitón a zsűri „erkölcsi díját” vette át a kaposvári művész.

Andricz Gabriella

213 pályázóból 137 alkotó művét válogatta be a szakmai zsűri a kiállításra, amely közül heten részesültek elismerésben, köztük Ruczek Zsófia, aki egy gobelin installációval nevezett a pályázatra. A kétévenként meghirdetett országos pályázat témája idén a prófécia nevet viselte, utalva világunk jelenlegi helyzetére, a rengeteg bizonytalansági tényezőre, háborúk, bolygónk erőforrásaink elélése, klímaváltozás, túlnépesedés, energiaválság, migráció. A kaposvári alkotó installációjában egy kopott bőrönd, egy lisztes zsák látható, rajta egy keleti motívumokkal készült gobelin, saját maga által festett fonalakkal. 

– Nagyon jól esett az elismerés, nem számítottam rá, bár 2013-ban is részese lehettem a sikernek ezen a pályázaton – mondta lapunknak. – Munkáimat mindig egy talált régi kincs köré építem. Így esett a választás a lisztes zsákra és a kopott bőröndre. Régi és új szálak fonódnak és kapcsolódnak össze, a festett fonalakon keresztül. 

A prófécia-jövendölés-jövő kép gondolatait színekben, anyagokban, játékos, folytonos, de ugyanakkor határolt elemeit jelenítem meg a szövésben, különböző motívumokkal. Szeretném, ha a jövőben a színek, a természetes anyagok dominálnának a világ minden szegletében. Találkozzon a régi emlék egy új világban, szőjje át kincseit a jövő generációjában. A bőröndben a felhasznált fonalak tükröződnek vissza, a zsák masszív textúrája lehetőséget ad arra, hogy bárki folytassa a hímzést, egy-egy nyomot hagyjon rajt – mondta el az alkotó, majd hozzátette, hogy a kiállítás lehetőség kínált arra, hogy bárki nyomot hagyjon a zsák felületén, ezért pár tűt is ott hagyott rajta befűzve a fonallal, hogy a látogatók, a kiállításon résztvevők bátran tovább hímezzék a zsákot. 

Nagyok között 

Ruczek Zsófia elmondta, hogy az ikonográfiai bien­nálén leginkább a tapasztaltabb, nagyobb elismertséggel rendelkező alkotók vesznek részt, ezért is érezte magát különösen megtisztelve a megnyitón. És természetesen azért is, mert a zsűriben olyan nemzetközi hírű művészek vették szemügyre az alkotásokat, mint Balanyi Károly Ferenczy Noémi-díjas grafikus- és zománcművész, Gaál József Munkácsy-díjas képzőművész, Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész, Kelecsényi Csilla Ferenczy Noémi-díjas textil- és képzőművész, illetve Péter Ágnes, Munkácsy-díjas szobrászművész. Az elismerést Vincze Máté Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkártól vehette át, a díjakat a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata és Kecskemét Város Önkormányzata ajánlotta fel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában