Napi lélekfürösztés Gárdonyival

2024.03.15. 06:55

Keller Péter folyamatos izzásban tartja dédapja írói-szellemi hagyatékát

A Karádhoz és Szőlősgyörökhöz egyaránt kötődő Gárdonyi Géza többször átdolgozta az Egri csillagokat, amikor megtudta, hogy kötelező olvasmány lesz az iskolákban. Sok helyütt ma is az, ám tanárok, olvasáskutatók között is akad, aki kiemelné a kötelezők közül, akár divatos amerikai szerzőre cserélve, mondván: ne kínlódjanak már annyit a kamaszok e vaskos művel…

Lőrincz Sándor

Fotó: Németh Levente

– Vasárnap kora délután volt és én kényelmesen elheveredve az ágyamon az Egri csillagokat olvastam immár talán tizedszer. Nyitott ablakomon befolyt a nyár virágillatú, puha melege és gondolataim álmosan ballagtak Gárdonyi Géza halhatatlan története nyomán. Egy idő után letettem a könyvet, hogy tovább álmodjam arról a régi világról, amikor olyan magyarok éltek, mint Dobó István várkapitány és az egri vár hős védői. – ifj. Fekete István kezdi így Nővérem című elbeszélését, mely a Karácsonyok fényessége című kötetben olvasható. A Chicagóban élő író-újságíró soraival akarva-akaratlanul is sorskérdéseket feszeget. A magyarságét, melyben történelemformáló, váteszsorsú személyek tűnnek fel időről időre, s akiket felemel, példaként állít vagy elhallgat, mi több: megtagad az utókor. A kései nemzedékeknek viszont kötelessége a kor politikai széljárásának következtében helytelenül megítélt, nem megfelelő polcra helyezett személyek felkutatása, s ha kell, revideálása. Az igazság misszionáriusainak ma is jut bőven szerep, és szerencsére „szent megszállottság” is párosul az elszántsághoz. 

A vér nem válik vízzé

Keller Péter, Gárdonyi dédunokájának személyében ilyen embert ismertem meg az elmúlt években, ám amikor arról faggattam, mikor s miként kerülhet majd be az irodalmi kánonba a Gárdonyi-életmű, melynek esszenciáját a „földre néző szem, égre néző lélek” kettőssége jellemez, elegánsan elhárította a kérdést: ezt ne tőle kérdezzem, ez az irodalomtörténészek dolga. Álláspontja vitathatatlan, de a vér nem válik vízzé, s ahol lehet – gondolattal, szóval vagy cselekedettel – folyamatos izzásban tartja Gárdonyi örökét. Nagy revelációval hatott magánkiadásban megjelentetett Álmodozó szerelem című, dédapja első, huszonkét esztendősen írott, s kötetben először megjelent regénye, amelyet a Győri Közlöny folytatásokban közölt 1886. január 3. és június 3. között, s amellyel a közelmúltban ismerkedhettek meg a karádiak. 
Gárdonyi halálának 100., illetve születésének 160. évfordulója ráirányította a figyelmet az íróra, a költőre, a pedagógusra. Az ország több pontján tartott emlékezésfolyam, Eger hűsége, Devecser posztumusz díszpolgári címe a település egykori kántortanítójának, azt igazolja: emléke él, mert akadnak, akik éltetik. Akik kegyelemből fogant, gyakran lélekfürösztő soraiban felfedezik ég és föld szüntelen párbeszédét, s e diabolikus korban is kiállnak az általa közvetített keresztény értékek mellett, mert tudják: az ember számára ez az egyetlen járható út. Akik szolid intéseivel – akárcsak egy hiteles pap homíliájában elmondottakéval – azonosulnak, és képesek tenni azért, hogy jobb legyen a világ. Gárdonyi nem kis éllel veti fel: „Az emberek megmossák az arcukat, kezüket, de vajon hányan vannak azok, akik mindennap megmossák a lelküket?” 

A humornak is teret engedett

Kevesen, de azért akadnak olyanok, akik a felettünk őrködő rend tudatában, áldó hatalmak oltalmában élik szűkre szabott életüket, jóllehet: Isten ideje nem a mi időnk. Öröklétre készülő apostolok ők mindannyian. Mint amilyen Gárdonyi volt, aki magasztos témái mellett is engedett teret a humornak, szétválasztva szentet és profánt. Elég, ha csak az édesanyja földjére, Szőlősgyörökre utalok – az ország első Gárdonyi-településére –, ahol helyi személyek jellemvonásaiból gyúrta össze a Somogyi Értékké lett Göre Gábor figuráját, s ahol néhány éven át Göre alakja előtt is hódolva, jeles előadókkal humorfesztivál várta a közönséget. 
A múló idő olykor premier plánba állít műveket, alkotókat, míg máskor – mivel nem piszkálgatja senki a hamvadó parazsat –, átmenetileg vagy végleg feledésbe taszítja a szerzőt. Szerencsére – ahogy annak idején a Csurgón is tanítóskodó Csokonai Vitéz Mihály esetében is – minden kornak vannak alakjai, akik ébresztőt fújnak. Ahogy Fekete esetében – kinek életműve, illetve annak az irodalmi kánonba való be- vagy be nem illesztése rokon Gárdonyiéval – a fiatalon elhunyt és Somogyban is többször megforduló Sánta Gábor irodalomtörténész, vagy az elfeledett (szín)művek nyomába eredő, s az irodalmi humor mibenlétét kutató, így Gárdonyi műveire is hivatkozó, balatonboglári Druzsin Ferenc esetében is. Egyetértek Komáromi Gabriella irodalomtörténésszel, aki a Somogy 2023/2 számában így fogalmaz: „Az irodalom kíméletlenül kegyetlen, a művészetek egésze nemkülönben: ötven év múlva csak a legjobbak számítanak. Senkinek nem szabadna ezt elfelejteni, aki tollat vagy ecsetet vesz a kezébe.” 

Szőlősgyöröki személyek jellemvonásaiból gyúrta össze Göre Gábor figuráját

Gárdonyi esetében a félévszázadnál bőven túl vagyunk. A Mikszáth Kálmánnak tisztelete és szeretete „csekély jeléül” ajánlott, Az én falum – Egy tanító feljegyzései című könyv a múlt század első felében a szerző egyik legolvasottabb műve volt. A novellafüzért eredetiben olvasta az antwerpeni brit konzul, s a húszas évek elején azért látogatott Magyarországra, hogy találkozzon a kötet szerzőjével és személyesen köszönje meg a könyv nyújtotta élményt. A hírlapokban megjelent vallomása is e műről: „Éreztem e kötet olvasásakor, hogy a sorokban eljutottam egy nemzet lelkének látásához. Éreztem, hogy e könyv több mint írás. Ez a könyv a magyar nép kemény lapokba szorított szíve, melyben az Alföld derűje mosolyog, s az ezeréves szenvedés fájdalma sír…” 
A konzul úr nem azért fogalmazott így, mert egyik vagy másik (irodalmi) tábornak szeretett volna megfelelni nyilatkozatával, hanem azért, mert a szíve diktálta e sorokat Gárdonyiról és a néplélekről. Fekete is azt vallotta: „nem tollal, hanem szívvel kell írni”. Hogy az utókor mit gondol erről? Tulajdonképpen mindegy. Az a fontos, hogy az olvasó lelke rezdüljön a szóra, a történetre, a stílusra, a formára, s hogy újabb és újabb köteteket vegyen le polcáról, vagy kölcsönözzön ki a könyvtárból. 
 

Gárdonyi Géza holtában is hat, ma is kötelező olvasmány a diákoknak

A televízió is adja olykor egy-egy művét, mint néhány éve Az öreg tekintetest. Kvízek, műveltségi vetélkedők kapcsán is gyakran felmerül neve, s rejtvények is idézik bölcs gondolatait, egy-egy honlap tematikus összeállításában szintén citálják és számos szakdolgozatban, tudományos tanulmányban hivatkoznak rá. Szerencsére ma is kötelező irodalom a diákok körében az Egri csillagok című nagyregénye, mely mögött sziszüphoszi kutatómunka, többszöri átírás, pontosítás áll, hiszen még a szerző életében kiderült: kötelezővé szeretnék tenni az iskolában; ezért nagy körültekintéssel adta le a végleges változatot kiadójának. Egyes olvasáskutatók, tanárok viszont amellett kardoskodnak, illő lenne már valami újat, akár amerikai kötelezőt ajánlani helyette. Érveik szerint a mű túl hosszú, amit nehezen olvas el már ez a generáció, s elavult ismereteket tartalmaz. És a többi, és a többi… Az olvasás személyiségre, lélekre gyakorolt hatását nem elemzem, mint ahogy az általános műveltség kérdéseiben sem kívánok elmerülni, ám nem feledhető: különféle érdekek kereszt­tüzében élünk, s Európa-szerte érzékelhető a progresszív erők jelenléte a nemzeti kultúra és a művészet ellen, pedig mindegyik meghatározó tényező az országimázs-építésben. Az igazi nagyok teljesítménye előtt kötelességünk mindenkor fejet hajtani. S az is bizonyos: a hősiesség, a bajtársi­asság, a hazaszeretet, a védelemre irányuló szent szövetség, a bátorság, a kitartás, a hűség, az Istenhez való odafordulás soha nem avul el. 
Olyan, mint a szerelem… 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában