Sonline.hu videó

2024.04.21. 17:25

Csaknem fél évszázada a népdalkincsek nyomában járnak, most bemutatták őket

Negyvenötödik alkalommal rendezték meg a "Hajlik a meggyfa" regionális gyermek - és ifjúsági népdaléneklési és népzenei versenyt szombaton, Kaposváron. Csaknem százötven fiatal egyéniben, párban vagy csapatban énekelt vagy zenélt a három tagú szakmai zsűri előtt.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Duda, hegedű vagy éppen citera. Népzenétől volt hangos az Együd Árpád Kulturális Központ. Negyvenötödik alkalommal rendezték meg a "Hajlik a meggyfa" regionális gyermek - és ifjúsági népdaléneklési és népzenei versenyt szombaton. Csikvár Gábor, közművelődési munkatárs, szervező elmondta: 1979-ben tizennyolc évesen kezdő népzenészként mérette meg magát a Somogy Megyei Művelődési Központ szervezte találkozón. 

Édesapám indította el, hogy a fiatal népzenészek szakmai véleményt kapjanak és az első zsűriben volt benne Együd Árpád, Ifjabb Csoóri Sándor és a mostani OTP helyén a képtár adott helyet a versenynek.

– mesélte Csikvár Gábor. Merczel István, a Somogy Megyei Néptánc Szövetség elnökeként köszöntet mondott a szervezőknek, hogy közel ötven éve éltetik a rendezvényt. – A hajlik a meggyfa egy szimbólum, ti fiatalok olyan gyökereken álltok stabilon, amely terméshez vezet, a népzene, a népdal által a közösségekben különleges élményeket szerezhettek – mondta el Merczel István.

Fotó: Lang Róbert

A Dunántúl 19 településéről 147 fiatal érkezett a minősítő programra. – Bronz, ezüst, arany és kiemelt arany minősítéseket osztunk ki a felkészülések alapján, a zsűriben mindhárman a Népművészet Ifjú Mesterei vagyunk, Szabó Zoltánnal és Juhász Katalinnal – mondta el Csíkvár Gábor. Ágics Flóra Nagyberényből érkezett és somogyi dalokat énekelt Szabó Jázminnal

Hat éve néptáncolok, énekelek, a szövegek és a dallamok egyaránt megragadnak 

– mondta el a hatodikos diák. 

"Hajlik a meggyfa" regionális gyermek - és ifjúsági népdaléneklési és népzenei verseny
Fotó: Lang Róbert

A szennai iskolából érkezett Milisits Boglárka.– Picit izgulunk, a próbán megbeszéltük, hogy ne siessük el a tempót, egyszerre játsszuk azokat a hangokat, amik le vannak írva – mondta el a fiatal. Husi Gyula népzenész elmesélte tanítványainak, hogy ő is részt vett még a Hajlik a meggyfa versenyen évtizedekkel ezelőtt.  


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában