Fotók!

2024.04.14. 06:54

Kemencében sült a nudli és a gánica a szennai skanzenban

A krumplis ételek kerültek terítékre szombaton a szennai skanzenben, ahol rendszeresen tartanak hasonló rendezvényeket, hogy a látogatók autentikus forrásból ismerjék meg a hagyományos népi konyha alapanyagait, sütési-főzési technikáit és eszközeit, hogy aztán mindez átörökítve hasznos tudássá váljon mindennapjainkban.

Kovács Gábor László

Forrón ne egyék, mert megfájdul a pocikájuk! – intette a kisgyermekeket a teli tepsi pogácsát tálaló múzeumi alkalmazott a szennai skanzenben. Fújni kell, hogy hűljön, mutatta a fiatal édesanya a hároméves gyermekének. 

– Rendszeresen jövünk a szabadtéri néprajzi múzeumi rendezvényekre, és ha a kisfiam, Keve meghallja a szót, hogy Szenna, már tűkön ül! – mondta mosolyogva Kalocsa Adriana, aki Kaposvárról érkezett. 

Az idősebb korosztály is képviseltette magát a programon, többen Ráksiból utaztak ide a hajdani ízek kedvéért.
– Mi még ismerjük a régi recepteket, de a mai gyerekek már nemigen hallanak ilyesmiről, hogy gánica – mondta Gálosi Ferenc. – A krumplis pogácsa faluhelyen állandó étel volt. Mi még cukros kenyéren és zsíros deszkán nőttünk fel, épp a minap kérdezte tőlem az unokám, hogy az mit jelent. 

– Én epés vagyok, nekem elég a hagyma illata is – szabadkozott Nagy Zsuzsanna. – Emlékszem, hogy az én gyermekkoromban vidéken a szülők akkor főztek vacsorát, amikor hazaértek a téeszből, többnyire krumplilevest. Ennek a világnak már vége.  

Gyorsan elkapkodták a finom ételeket.     

– A portákon tavaszra már általában elfogyott minden a kamrákban, csak a krumpli volt, ami biztosan megmaradt – mondta a sütést irányító Tamala Józsefné Edit. – Azt akartuk megmutatni a kedves vendégeknek, hogy krumpliból hányféle étel készíthető. Már reggel óta dolgozunk az ebéden, a nudli és a gánica a kemencében sül. Ha lenne szilvánk, a krumplis tésztából szilvás gombócot is csinálhatnánk, de így sok étellel kedveskedünk az érdeklődőknek. 

– Nem biztos, hogy elavult és egészségtelen alapanyag az, amit az egykori parasztember pusztán a szegénysége miatt evett – emelte ki Farkas Gergely, a skanzen múzeumpedagógusa. A krumpli több százéves múltra tekinthet vissza a tájékunkon, ezalatt Somogyra, és benne a Zselicre jellemző étellé vált, mert népszerű, könnyen előállítható, ugyanakkor tartalmas étkezést nyújt. A néprajzi múzeum folytatja a gasztrosorozatát, idénynek megfelelő étkeket mutatnak be rendszeresen.      

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában