motokrossz

2018.03.09. 17:30

Szvoboda Bence: a királykategóriában is az arany a cél

Kiváló szezon tudhat maga mögött a kaposvári motokrosszos, Szvoboda Bence, hiszen több nagy siker mellett megnyerte az MX2-es cseh bajnokságot. A kiváló sportoló az idén már egy kategóriával feljebb, az MX1-ben bizonyíthat.

Molnár Gábor

– Nem volt sok időm a pihenésre, az utolsó verseny leintése után három héttel már elkezdődött a felkészülés az idei szezonra – mondta Szvoboda Bence. – November elejétől minden nap volt valamilyen edzésem: állóképesség, erősítés és motoros tréningek. Szerencsére a tél kegyes volt hozzánk, így a komoly fagyok beálltáig folyamatosan tudtam motorozni, ami a korábbi évekre nem volt jellemző.

A motokrossz komoly felkészültséget kíván, ezért nagyon összetett az edzésmunka. Az állóképességet futó és bringás edzésekkel lehet fejleszteni, amit személyre szabott pulzustartományokban csinál.

– Van külön erősítő edzésem is, amivel a törzserőt fejlesztjük és megpróbáljuk a régebbi sérülések miatt elmaradt izomcsoportokat újra megerősíteni, illetve a tavalyi évben tapasztalt gyenge pontokat kijavítani – tette hozzá Szvoboda Bence. – Ez sem az a klasszikus strandizom felpumpáló gyúrás. A motorozás során pedig a vezetéstechnikát, és az idegrendszert fejlesztjük, a tempó ugyanis jó technikával és a gyorsasághoz szoktatott idegrendszerrel jön meg.

 

– Szerencsére a tél folyamán csak kevésszer kellett kitennem a lábam Somogyból – hangsúlyozta a motokrosszos. – Minden a rendelkezésemre áll itt a megyében: vannak jó motoros pályák, konditermek, s a domborzat is kiváló a kültéri edzésekhez, és most már az a sportlabor is elérhető Kaposváron, amelynek szakemberei tavaly segítették a versenyzésem.

Szvoboda Bence edzői stábjában nincs változás, továbbra is Berkes Gábor és Naszódi Zsolt felügyel az állapotára, Nagy Norbert pedig az összes többi versenyzéssel kapcsolatos dolgait intézi.

– Ők amúgy mindannyian a megyeszékhelyen élnek, szóval ez egy igazi nagy kaposvári összefogás – hangsúlyozta Szvoboda Bence. – A csapatokban sincs változás: Csehországban a Buksa/Ados KTM-nél versenyzem, a többi nemzetközi és hazai megméretésen pedig a peresztegi HTS Team csapatában húzom a gázt.

Olasz meló

– A külföldi edzőtáborozás rendkívül fontos a motokrosszban, mert a fejlődést szem előtt tartva nem motorozhatok mindig egyedül, szükség van a külföldi tapasztalatokra, hogy abban a közegben is szokjam a tempót – fogalmazott a sportoló. – A pályák is nagyobb kihívást jelentenek, mint itthon. Olaszország érhető el számomra a legkönnyebben, a tél folyamán már két hetet motoroztam kint. Spanyolország lenne az igazi, de az magasabb költségekkel is jár, az idén sajnos nem jutottam el oda.

Nem áprilisi tréfa

Az első versenye április 1-jén lesz, és onnantól alig lesz megállás. Húsz-huszonöt versenyhétvégét terveznek. A teljes cseh és német bajnokságot meg szeretné csinálni, ezen kívül pedig Európa-bajnoki és világbajnoki futamok várnak rá. A hazai versenyek egyelőre még kérdésesek, elképzelhető, hogy – tavalyhoz hasonlóan – vendégszereplőként indul pár bajnoki versenyen, de a teljes magyar bajnokságot be kell áldoznia a külföldi viadalok miatt.

Szvoboda Bence hangsúlyozta: fontosak számára a hazai szurkolók és a támogatók is, de itthon már kilencszer megnyerte az első osztályt, így a fejlődéséhez elengedhetetlen a külföldi versenyzés.

Irány a királykategória!

– Az ember mindig egy kicsit többet szeretne, mint amit az előző évben elért – húzta alá Szvoboda Bence. – E téren nem lesz könnyű dolgom, hiszen 2017 karrierem legsikeresebb szezonja volt. Ráadásul 2018-tól Csehországban is fellépek a királykategóriába, ahol tapasztaltabb ellenfelek várnak rám, de újra a bajnoki címért szeretnék harcolni, Németországban pedig az év végén reálisan a legjobb tízbe várom magam. A hazai Eb-futamon újra a győzelem a cél, és bízom benne, hogy az anyagiak lehetővé teszik pár világbajnoki nagydíj részvételt is. Utóbbi célom megvalósításához még jelen pillanatban is folynak a tárgyalások a lehetséges szponzorokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában