quad sport

2021.10.01. 08:20

A kétnapos hatvani versenyen is kibérelte a dobogót Mohácsi Zsófia

Hatvanban rendezték meg – immáron másodszor – a Magyar Nemzeti Short-Track Quad Bajnokságot. A kétnapos versenyhétvége mindkét napján rajthoz állt a fiatal kaposvári tehetség, Mohácsi Zsófia is.

Barkóczy László

A hatvani ipari parknál megrendezett HRI kupára az ország minden tájáról érkeztek versenyzők, hogy több kategóriában is összemérjék tudásukat. Az úgynevezett Short-track kategóriában indult a 13 éves Mohácsi Zsófia is egy 400 köbcentis Honda quad nyergében.

– Mindenki nagy várakozással és lelkesedéssel várta futamokat a rajtrácson épp úgy, mint a depóban – emlékszik vissza Mohácsi Balázs, Zsófi édesapja. –Szombaton és vasárnap is voltak bajnoki futamok. A második napon fordított menetiránnyal rendezték meg a versenyt. További különlegessége volt a hétvégének, hogy a pályát a megelőző nap építették, így mindenki számára új és ismeretlen volt, abszolút új terepnek minősült. A nyomvonalat egyik induló sem ismerte, nem tudtak felkészülni technikailag a futamokra, így viszonylag kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok is. A versenyen igyekezett mindenki a legjobb formáját hozni, hiszen részben itt dőlt el, hogy ki lesz az idei év bajnoka.

– A quadom Feitner Viktor segítségével készítettük fel a versenyre – mondta el Mohácsi Zsófia. – Kicsit alakítottuk rajta, a pálya sajátosságainak megfelelően „lejjebb is ültettük” a gépet. De sok egyéb módosítást is végeztünk, hogy a lehető legjobb lehessek.

Zsófi elmondta, hogy mindkét versenynap három-három futamból állt és egy futamban négy kört kellett teljesíteni, a nagyon gyors és rövid pályán. Nagyon fontos volt a tökéletes rajt, és az ideális ívek megtalálása, az azon motorozás. Elég volt egy pillant koncentráció-kiesés vagy egy félre váltás és máris megelőzték.

– Én is így jártam az egyik futam utolsó körében félre váltottam egy bonyolult kanyar kombinációban, és riválisom egyből kihasználta – folytatta Zsófi. – A cél előtt alig száz méterrel megelőzött, így akkor a második helyen végeztem.

A versenyző elmondása szerint a hétvégi futamok mindegyike igazán vad, gladiátori hangulatban telt. A rajtrácson lámpára indultak a versenyzők, kettő vagy három sorból egymás mellől, ami igen izgalmassá tette az indulást. A kanyarokban csak úgy röpködtek a sárdarabok, mert a quadokkal jól lehetett a kanyarokban csúszni. Az irányítás kívülről nézve nagyon veszélyesnek tűnhet, de a valóságban éppen ugyan olyan jól vezethetőek a gépek, mint száraz úton.

– Első nap stabil egyenletesen versenyeztem mind három futamon a második helyen végeztem, – értékelte versenyét Zsófi, – így a szombati napon a dobogó második fokára állhattam fel. Vasárnap a harmadik futamban egy ütközésbe is belekeveredtem. Sajnos nem tudtam rendesen koncentrálni így kétszer is megpördültem. Ám így is a harmadik helyre fel tudtam jönni a futam végén. Ez a verseny nagyon emlékezetes és különleges marad számomra, mert itt volt először, hogy a nézők között ott volt a kishúgom is, aki nagyon hangosan szurkolt nekem és nagyon sok erőt adott a versenyen.

Idén még két versenyre biztosan számít Zsófi. Szeret ugyan száguldozni, de a bajnoki pontokat is szereti megszerezni. De arról sem tett le, hogy magyar bajnok legyen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában