Kajak-kenu

2022.08.03. 10:36

Kiszli aranyérmes a dániai eb-n

Kiszli Vanda tizenegy évesen kezdett el kajakozni Pakson. 2017-ben a maratoni kajak-kenu világbajnokságon K2 26 kilométeren Mihalik Sárával aranyérmet szerzett. A kajakos tehetség a kaposvári Deseda-tavon készült az Európa-bajnokságra.

Trancsik Zsanett

Fotó: Muzslay Péter

Kiszli Vanda az iskolában sok sportot kipróbált, úszott, atletizált és röplabdázott is, ám versenyszerűen akart sportolni. Aztán Pakson 2004-ben a kajakra esett a választása. Síkvízi versenyeken is indult, de hamar kiderült, hogy a hosszabb távokon sikeresebb lesz. Mérföldkő volt a pályafutásában a 2010-es spanyolországi maratoni világbajnokság, amelyen ifiként vett részt. Akkor párosban második lett és elkezdte gyűjteni az érmeket. 2017-ben az őszi vb-n a dobogó tetejére állhatott párosban. Ez volt az első felnőtt világbajnoki aranyérme, ami mellé egyesben egy ezüstérmet szerzett. A következő két évben Kluka József irányítása alatt három világbajnoki címet szerzett. Ezután az UTE-ba került Gannoruwa Leventéhez. A 2021-es maratoni világbajnokságon Pitestiben két aranyérmet is szerzett, a normál távú egyes sorozatban pedig harmadszor állhatott a dobogó tetejére. A 2021-es évben a vb-aranyérmeinek köszönhetően a sportág örökös bajnoka lett. 

A 2022-es birminghami Világjátékokon is részt vett. A rövidkörös, azaz a 3,4 kilométeres döntőre futamgyőztesként kvalifikált, majd a fináléban tizenkét másodpercet vert a második és harmadik helyen evező ellenfelére, így ő lett a győztes. Másnap a 21 kilométeren pedig ismét nyerni tudott, így két aranyéremmel a zsebében térhetett haza a tengerentúlról. 

– Nagyon örülök neki, hogy sikerült elérnem a kitűzött célomat, hiszen nem volt titok, nyerni szerettem volna mindkét számban – emelte ki Kiszli Vanda. – Így még nagyobb élmény volt Amerikában a versenyzés, alapból már az is, hogy ott lehetek. Nagyon jól éreztem magam az egész verseny és a kintlét alatt, ez nekem mindig egy nagyon jó élmény lesz. Erős ellenfelek voltak, nagyjából a vb-mezőny jött el a Világjátékokra, úgyhogy nem lehetett hátradőlni és megnyugodni. Nagyon kemény verseny volt, mind a rövidkörös, mind a hosszútáv, szerintem nagyon jól megszervezték a kinti rendezők, illetve a nemzetközi szövetség is. 

A 28 éves örökös bajnok a kaposvári Deseda-tavon edzőtáborozott és ott készült a dániai Európa-bajnokságra. 
– Nagyon örülök neki, hogy az edzőtáborunknak Kaposvárt választottuk, mert szeretek itt lenni, s bár csak versenyen voltam itt, de nagyon szép maga a hely és jókat lehet evezni – hangsúlyozta a hatszoros világbajnok kajakozó. – Egy hetet töltöttünk a Desedán és készültünk, edzettünk. Örülünk neki, hogy idejöhettünk a Kaposvári Vízügyi Sport Clubhoz. Voltam többször is bent a központban, több éttermet kipróbáltunk, tetszik maga a város. 
Kiszli Vanda az eb-re célokat nem tűzött ki, ugyanis nem érezte magát túl jó formában még az edzőtábor idején. 
– Ugye nemrég jöttünk haza Amerikából és mind a verseny, mind az utazás sokat kivett belőlem, úgyhogy az edzőtáboros hetet kicsit szenvedősnek éreztem – fogalmazott. – De megpróbálom magam összeszedni és remélem jól sikerül majd az Eb is. 
Végül a megméretésen az egyesek rövidkörös, 3,4 kilométeres versenyén tizenöt másodperccel előzte meg a második helyezettet, így újabb arany­éremmel gazdagodhatott. 

Kiszli Vanda edzőjét, Gannoruwa Leventét is megkérdeztük a sikeres sportoló birminghami teljesítményéről. 
– Két aranyéremmel nagyon nem tudom kritizálni a teljesítményét, tehát abszolút elégedettek vagyunk, hiszen százszázalékos volt – mondta Gannoruwa Levente, az UTE edzője. – Előtte azért volt izgulás rendesen, de hát ezért igazolt át hozzám annak idején, hogy ezt a célját elérje, sikerült is neki, szóval abszolút elégedett vagyok. Természetesen a Világjátékok után nagyon nehéz feladat volt az Amerikából való átállás, aztán megint utazás, meg a miniedzőtábor közte. Ez egy harci feladat volt neki, de akkora világklasszis, hogy sok mindent meg tud oldani, ahogy ezeket a feladatokat is. 
– Kaposvárt azért választottam, mert a Világjátékok nyüzsgése után egy nyugodtabb helyszínen szerettem volna készülni, ahol nyugodtan tudok csak a versenyzőimre figyelni – emelte ki az edző. – Egy egész csoporttal jöttem le és itt megvolt az a lehetőségem, hogy szépen mindenkivel el tudok menni külön egy körre nyugodt körülmények között. Nagyon jó a vízfelület is, úgyhogy ez tökéletes edzőtáborhelyszín volt nekünk. 
 

Kiszli Vanda nagyon örült, hogy Kaposváron, a Deseda-tavon edzőtáborozhatott
Fotó: Muzslay Péter

Címkék#kajak#kenu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában