Röplabda

2023.08.24. 17:50

Elkezdték a felkészülést a KNRC sportolói

Elkezdte a felkészülést a KNRC a 2023/2024-es bajnoki szezonra. A keretet tizenkét játékos alkotja, öt magyar és hét légiós, akik kemény edzésekkel készülnek a rajtra.

Trancsik Zsanett Kármen

Elkezdte a felkészülést a Kaposvári Női Röplabda Club csapata is a 2023/2024-es szezonra. A kemény edzésekbe öt magyar játékos és hét légiós vetette bele magát, ám eredetileg a klub nem így osztotta volna el az arányokat. 

– Eredeti terveink szerint hét magyar és öt külföldi játékossal számoltunk, de sajnos két olyan hazai sportoló, akikre számítottunk és akiknek aláírt szerződése volt már velünk, az utolsó utáni pillanatban lemondta a szereplést – kezdte Lacombe Zsófia, a Kapos Sport Röplabda Kft. ügyvezetője. – Úgy gondolom, hogy profi szinten, ha valaki elkötelezi magát egy klub és egy csapat irányába, majd az utolsó pillanatban meggondolja magát az elfogadhatatlan, ezért ezeket a játékosokat marasztalni sem érdemes. Ez se a sportban, se a való életben nem elfogadható viselkedés, de nekünk meg kellett találni a helyükre azokat, akikre számíthatunk a következő szezonban. Manapság nehéz azokat a jó hozzáállású, fizikailag és technikailag is képzett fiatal játékosokat megtalálni, akiknek helye lehet a női Extraligában. A kaposvári leány utánpótlásban tavaly mindent a nulláról kellett újraépítenünk, az új generációnak pedig még kell pár év, hogy a felnőtt keretbe be lehessen építeni őket, amit személy szerint nagyon várok. Ettől függetlenül örülök az új igazolásainknak, egy jó minőségű, magas szintű, rutinos és tapasztalt csapatot sikerült összehozni, ahol sok fiatal játékos is komoly lehetőséghez juthat. Tavaly talán kicsit túl rutintalan volt a gárda, ezt idén próbáltuk jobban súlyozni.

 

Lacombe Zsófia szerint nem lesz gond, hogy könnyedén összeszokjanak a játékosok, hiszen az öt magyar sportoló már az előző szezonban is a klubot erősítette, sőt, Szedmák Réka a vezetőedzővel, Vincent Lacombe-val már a harmadik éve dolgozik együtt. 

– Én mindenképp számítok arra, hogy az öt magyar játékosunk, akik maradtak és már jól ismerik itt a járást sokat fognak segíteni majd a külföldi érkezőinknek – mondta az ügyvezető. – Szintén jónak tartom, hogy rutinos légiósokat sikerült szerződtetnünk, akik nem az első vagy második szezonjukat töltik külföldön így számukra gyorsabban megy majd az alkalmazkodás, legyen szó a csarnokról, az időjárásról vagy épp a városról. Ez a tapasztalatlan fiatalok számára kicsit mindig nehezebb, ebben most jobb a helyzet, de többet fogok én is tudni a szombati csapatépítő programot követően, ahol az edzés után lesz majd lehetőségünk jobban megismerni egymást.

Hét-nyolc hetes felkészülés vár a KNRC játékosaira, először az atlétika pályán kezdtek, ahol egyórás átmozgató edzésen vettek részt, majd a következő napon már a labda is előkerült. Ez az az időszak, amikor nagyobb hangsúly van a tréningek fizikai részén, illetve az alapokon. Vannak tervben edzőmérkőzések is, szeptember végén Békéscsabára utaznak a kaposváriak, ahol a bajnoki ezüstérmes házigazdával és a Nyíregyházával csapnak össze, de találkoznak majd a Székesfehérvárral is. 

– Rendkívül feszes az idei menetrend, október 15-én kezdődik majd számunkra a bajnokság, amely idén ugyan nem lesz annyira hosszú, hiszen az olimpia miatt már április végén befejeződik az Extraliga, viszont annál intenzívebb – emelte ki. – Sajnos a légiósaink még a téli szünetre sem tudnak majd hazamenni, hiszen december 23-án és 31-én is játszunk, így úgy gondoltuk, hogy idén inkább nyáron kapnak több időt feltöltődni és pihenni. A stáb úgy gondolta, hogy nem feltétlenül az októberi időszakban kell csúcsformába lendülnünk, hanem sokkal inkább a play-offra kell koncentrálnunk.

A KNRC ahogy tavaly, úgy idén is a bajnoki döntősökkel találkozik először az Extraliga alapszakaszában. Október 15-én a címvédő Vasas Óbudával Budapesten, míg október 21-én a Swietelsky-Békéscsabával csap össze hazai pályán. 

– A sorsolással sajnos nem nagyon tudunk mit csinálni, nekünk megint kicsit nehezebb a dolgunk, hiszen az első három-négy mérkőzés tartogatja a legkeményebb ellenfelet – hangsúlyozta Lacombe Zsófia. – Ilyenkor még nagyon kevés információ áll rendelkezésünkre a csapatokról, hiszen inkább azután tudunk belőlük jobban felkészülni – videók és statisztikák alapján – miután lement már két-három kör. Így viszont maradnak az edzőmeccseik, amelyeket megpróbálunk alaposan kielemezni, de ez kicsit zsákbamacska, mert rendkívül rotálják a pályán lévő játékosaikat.

A célokról ennyivel a szezon kezdete előtt még nem lehet beszélni, ilyenkor még az összeszokás a legfontosabb. 

– Szeretnénk persze a legjobb négy között lenni, de ez lehet, hogy irreális, lehet, hogy kevésbé az – fogalmazott. – Inkább azt mondanám, hogy várjuk meg az alapszakasz első körét, és ezt követően tűzzünk ki reális elvárásokat. A játékosok felé sem akarunk rosszul kommunikálni, ezzel felesleges terhet rakni a vállukra, szeretnénk, ha saját magukkal foglalkoznának, ismerjék meg egymást, szokják meg a csapatot. Aztán ha már elkezdődött a bajnokság, meccsről meccsre lehet célokat kitűzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában