Kézilabda

2024.01.30. 15:39

Nem volt ellenfele tavaly a junioroknak

Kiválóan sikerült a 2023-as esztendő a junior leány kézilabda-válogatottnak, amely veretlen maradt az évben, miközben a nyáron megnyerte az U19-es Európa-bajnokságot.

Sonline.hu

Fotó: Cseh Peter

Volt mit ünnepelni az elmúlt években a junior leány kézilabdázók nemzetközi mezőnyében: a magyar korosztályos válogatottnak 2018 óta vb-arany- és ezüst is jutott, míg az elmúlt három Eb-t egyaránt megnyerték a lányok. A 2023-as kontinensviadalon is felértek a csúcsra: 2022 szeptembere óta a szövetségi edző Szilágyi Zoltán vezetésével készülő fiatalok mind a hét mérkőzésükön győztek Romániában.

Az együttes a nehezebb pillanatokban mindig eggyel magasabb fokozatba tudott kapcsolni, több játékos is vezéregyéniséggé vált, így nem volt kérdéses az aranyérem sorsa; a döntőt a félidei háromgólos hátrány után végül kilenccel nyerte meg a csapat. Az esztendő célversenye mellett a felkészülési időszakban is odatették magukat a lányok, akik az Eb mellett három tornán is elsőként végeztek, összességében pedig – egy spanyolok elleni (24–24) és a felnőttélvonalban szereplő Budaörs elleni edzőmeccset (33–33) leszámítva – minden idei összecsapásukon győztesen hagyták el a pályát.  

– Nagyon örömteli ez a statisztika, de elsősorban a tétmeccseken nyújtott teljesítmény, vagyis a mi esetünkben az Európa-bajnokság a mérvadó – hangsúlyozta Szilágyi Zoltán az Utánpótlássportnak. – Maximálisan elégedett vagyok a lányokkal attól függetlenül, hogy nem játszottak mindig jól, és nem csak magabiztos győzelmeink voltak. Ezekben a helyzetekben viszont óriási lelkierőről tettek tanúbizonyságot, többször hátrányból tudtak felállni. Bár a felkészülési mérkőzéseken a hangsúly nem az eredményen van, minden meccs előtt azt mondom a játékosaimnak, hogy mutassuk meg, nem véletlen az a presztízs, amit az utóbbi években a juniorok kiharcoltak maguknak. Az eddigiekhez hasonló motivációval folytatjuk a munkát.

A válogatott november második felében, a csehországi Négy Nemzet Tornán játszott együtt utoljára 2023-ban; a csapat a korábbi sikerekhez méltó módon ismét első lett, így újabb aranyéremmel búcsúzott el 2023-tól.

– Több kulcsjátékosunk is hiányzott akkor: Simon Petra a felnőttválogatott tagjaként már a világbajnokságra készült, mellette Csernyánszki Liliána, Varga Emília és Juhász Kata sem tudott velünk tartani különböző problémák miatt, míg Vártok Tamara az utolsó otthoni edzésünkön sérült meg – hangsúlyozta a szövetségi edző. – Így viszont több új játékost is kipróbálhattunk, és biztató volt az ő teljesítményük is, ahogyan igaz ez az egész csapatra. A válogatottaknak nincs sok idejük arra, hogy összeszokjanak, emiatt is nagy öröm, hogy hamar elsajátították a gyakorolt játékrendszereket és elemeket, a jó játék eredménye pedig megint siker lett. Februártól kezdődik a vb-felkészülés, tornákkal a programban.

Az Európa-bajnokságot megnyerő csapatban hét olyan játékos is szerepelt, akik abban a szezonban a NEKA női NB I-es együttesében bizonyíthattak. Így Csíkos Luca, Gém Léna, Kovalcsik Bianka, Szabó Anna, Szabó Lili, Varga Emília és Zaj Klára, aki az All Star csapatba is bekerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában