Kitüntetés

2024.03.05. 10:24

Felsorolni is nehéz Kovács László eredményeit

Kovács László, a Kaposvári 1.MCM-Diamant Adorján SE mesteredzője újabb elismerésben részesült. A budapesti Danubius Hotel rendezvénytermében köszöntötték azon kiemelt személyeket, akik hozzájárultak, öregbítették a magyar búvársport hírnevét. Az egyesület korábbi sportolója, Vinkler Péter világbajnok, világcsúcstartó is a díjazottak között szerepelt.

Klein Péter Nándor

Fotó: Lang Róbert

Kovács László több, mint negyven éve dolgozik úszó- és uszonyosúszó edzőként, később pedig a  sportegyesület elnöki tisztségét is átvette. Több mint 60 sportolója jutott ki világversenyekre – Európa-bajnokságra, Világbajnokságra, Világjátékokra -, közülük harmincöten térhettek haza éremmel, többen pedig döntőt úsztak. Országos csúcsok mellett Európa- és világcsúcstartói is voltak, vannak. Európa Kupát háromszor, Világkupát egyszer nyert csapata. Kaposvár város nyolc egyéni világbajnoka közül három az egyesület sportolója volt, ebből egy saját leánya. Világversenyekről gyűjtött érmeik száma meghaladja kétszázat. Több ezer gyermeket tanított meg úszni, kezdetben saját úszóedzője mellett, később az Adorján SE-t tovább vezetve, elnökként is helyt áll. Munkássága során a tanmedencétől felnőtt bajnokságokig neveli ki a versenyzőket. Sportolóit a hétköznapokban is segíti, hisz munkája nem ér véget az uszoda ajtajánál. A kettős karrier felé tereli versenyzőit, hiszen fontosnak tartja a továbbtanulást, a képzést, a képességeiknek megfelelően.

Több mint húsz éve mesteredző 

1984-ben Kiváló Úttörővezetésért a Magyar Úszószövetségtől kapott elismerést. Többször kiérdemelte az OTSH Kiváló utánpótlás nevelésért címet az ÁISH utánpótlás nevelésért szintén, míg Kaposvár Város Szolgálatáért 1997-ben díjazták. Somogy Megye Sportdíjat 1991-ben, a Magyar Sportért Emlékérem Arany Fokozatát 2007-ben, Somogy megyei Príma Primissima Díjat pedig 2015-ben érdemelt ki. A mesteredzői címet az ezredfordulón, 2000-ben nyerte el. Kaposvár városa, Somogy vármegyei díjazásokban szintén rendszeresen részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában