Kosárlabda

2024.03.16. 20:01

Totális összeomlás hazai pályán, oda a felsőházi rájátszás lehetősége

Az élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokság (NB I./A) 24. fordulójában a felsőházi rájátszáshoz való versenyben maradás volt a tét a Kometa Kaposvári KK és az MVM-OSE Lions számára egyaránt. A vendégek azonban mind a négy játékrészt behúzták, a hajrában pedig már csak egy csapat volt a pályán, így a KKK-nak a folytatásban a kiesés ellen kell harcolnia.

Újra ott volt a bevethető játékosok listáján Jean-Marie és Eaddy, valamint eltiltása után újra a kispadon meccselhetett a Kometa Kaposvári KK szlovén vezetőedzője, Dalibor Damjanovic. A pontgyártást Abell és Halmai kezdte, az első vendég kosárra pedig valamivel több, mint két percet kellett várni. Az első időkérés az ex-kaposvári vezetőedzőtől, Váradi Kornéltól érkezett, miután az első játékrész feléhez érve Paár hármasa ért célba (11–4). A rövid játékmegszakítás jól jött a vendégeknek, a KKK ugyanis ritmust vesztett, így Thomas és Riddley vezérletével az OSE Lions fordított (15–20). 

A második negyedben az OSE Lions sokáig vezetett, 28–35 is állt az eredményjelzőn, de a 16. percben jött a hazai egyenlítés (40–40). Ez azonban csak a az adott pillanatnak szólt, ugyanis a vendégek egy 0–6-al reagáltak. A szünetben végül négypontos vendég előnyt könyvelhettünk el, köszönhetően a 11/2-es hazai triplamutatónak, valamint a Thomas elleni védekezés hiányának. Az amerikai légiós ugyanis 22 pontig jutott az első félidőben (49–53).

LANG0908
Fotó: Lang Róbert

A fordulás után tovább növelte előnyét az OSE Lions, 53–62-nél pedig érkezett is Dalibor Damjanovic időkérése. Ez azonban nem törte meg a vendég oroszlányiak lendületét, így a különbség a tíz pontot is átlépte, ráadásul nem egész öt perc alatt az öt csapat faultot is behúzta a Kaposvár (53–65). Idő közben a hazai publikum előtt debütáló Filipovity szép "csendben" a húszpontos vonalat is átlépte, meccsben tartva ezzel csapatát (65–69). Váradi Kornél csapata azonban ha csak egy ponntal is, de a harmadik negyedet is behúzta, így az OSE Lions ötpontos előnnyel fordult az utolsó tíz percre (71–76).

A vendégek a hajrában remekül kontrollálták az eredmény alakulását, a Kaposvár pedig nem tudott élni a kínálkozó lehetőségekkel, melyek az utolsó öt percre teljesen el is apadtak. Dalibor Damjanovic együttese szétesett, ezt a játékosok testbeszéde is remekül jelezte, így a végjátékban már csak egy csapat, az OSE Lions volt a pályán, mely végül a száz pontot is átlépte és kiütötte a Kaposvárt. Riddley és Thomas is fantasztikus teljesítményt tett a parkettre, előbbi 41-es, utóbbi pedig 44-es VAL-al (összesített statisztikai mutatóval) zárt. 

A vereség egyben azt is jelenti, hogy a Kometa Kaposvári KK felsőházi álmai összetörtek, a somogyi együttesnek a hátralévő alapszakasz mérkőzésektől függetlenül a rájátszásban a kiesés elkerüléséért kell majd harcolnia.


Kometa Kaposvári KK–MVM-OSE Lions 84–102 (21–24, 25–26, 22–23, 13–26)
Kaposvár Aréna: 1300 néző, V.: Földházi, Nyilas, Horváth.

Kometa Kaposvári KK: Filipovity (25/6), Paár M. (3/3), Abell (18/6),  Halmai (4), Koprivica (6). Csere: Eaddy (9/3), Puska (-), Krnjajski (2), Bogdán (-), Jean-Marie (12), Jackson (-), Szőke (5/3). Vezetőedző: Dalibor Damjanovic.
MVM-OSE Lions: Balsay (2), Polutak (13), Gholston (17), Riddley (24/3), Stevenson (11). Csere: Ruják (-),  Árva-File (-), Thomas (35/12), Kristyák (-), Illés (-), Werner (-), Czermann (-), Szabadfi (-), Gáspár (-). Vezetőedző: Váradi Kornél.

Az eredmény alakulása: 3. perc: 6–4. 5. p.: 11–4. 8. p.: 15–18. 10. p.: 21–24. 13. p.: 28–35. 16. p.: 40–40. 18. p.: 45–48. 20. p.: 46–50. 23. p.: 53–62. 27. p.: 65–69. 30. p.: 71–76. 33. p.: 75–82. 36. p.: 80–91. 39. p.: 84–100.


Mestermérleg

Dalibor Damjanovic: – Elképesztően csalódott vagyok. Nem szabad így feladni, sokkal több akaratot kell mutatni. Ráadásul a megbeszélt taktikától is eltértünk helyenként. Az első félidőben több mint tíz pontot kaptunk gyorsindítások után, a legponterősebb játékosuk pedig a szünetik 22 pontig jutott, hiába készültünk rá. A mérkőzés végén roppant könnyű kosarakat kaptunk, egyáltalán nem védekeztünk egy az egyben. Nem adjuk fel és bízom benne, hogy ezek a dolgok nem ismétlődnek meg újra. Azon leszünk, hogy fejlődjünk, az Oroszlány csapatának pedig gratulálok, hiszen megérdemelten nyerte. Csapatként játszottak, ez volt a sikerük kulcsa. 

Váradi Kornél: – Gratulálok a srácoknak, hiszen támadásban és védekezésben is csapatként tudtunk játszani. A mérkőzést lassan kezdtük és változtatnuk kellett a védekezésünkön, ami hatékonyan sikerült. Hátrányból fordítottunk, kisebb előnyre tettünk szert, majd ritmust vesztettünk. Támadásban és védekezésben is felpuhultunk és ezt nem csak az első félidőben, de a harmadik negyedben is elkövettük. A hajrára viszont megértettük, hogy a kemény védekezés magában hordozza a gyorsindítások lehetőségét és a mérkőzés megnyerését. A találkozó végén láthattuk, hogy fizikálisan és mentálisan is ellenfelünk fölé kerekedtünk, így a győzelmünk nagyobb arányú lett. Nem elégszünk meg ezzel a sikerrel, hiszen nemrég még a tabella alján voltunk, most pedig reális esélyünk van bejutni a legjobb nyolc közé. A következő két mérkőzésen ezért fogunk harcolni. Ma egy nagy lépést tettünk előre, a szurkolóinkkal karöltve. Köszönöm, hogy ennyein elkísértek bennünket Kaposvárra. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában