Hírek

2008.06.18. 18:28

Takácsot újra kirúgták, újra perel

Bár a Fővárosi Munkaügyi Bíróság visszahelyezte állásába Takács Imrét, az Iparművészeti Múzeum tavaly leváltott főigazgatóját, a munkáltatói jogkört gyakorló miniszter, Hiller István június 9-én ismét visszavonta vezetői megbízatását.

mti

Mindezt az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóirodája szerdán közölte. Takács Imre az MTI megkeresésére elmondta: ismét munkaügyi pert indít.
 
Az oktatási és kulturális miniszter az ismételt visszavonást június 12-én írásban is indokolta - írta az OKM közleményében, s felidézi, hogy a munkaügyi bíróság alaki, formai kifogások miatt semmisítette meg az első intézkedést.

Az OKM úgy döntött, hogy fellebbezési jogával nem él, ugyanis meggyőződése: az ilyen fontosságú költségvetési intézmény vezetésére való alkalmasság nem "alaki", hanem tartalmi kérdés. S ha szükséges érdemi jogvita, annak tárgya a megbízás visszavonásának tényleges okai legyenek, azaz azok a gazdasági, pénzügyi szabálytalanságok, amelyek az Iparművészeti Múzeumban végzett felügyeleti vizsgálatokon derültek ki.
 

A szaktárca felidézte: Takács Imre korábban nem járult hozzá, hogy az OKM nyilvánosságra hozza a magasabb vezetői megbízás visszavonásának részletes indoklását. Most továbbra is kizárja annak lehetőségét, hogy a közvélemény megismerhesse a magasabb vezetői megbízást ismételten visszavonó intézkedés kétoldalas indoklását, és a tízoldalas mellékletet, amely a pénzügyi, gazdasági szabálytalanságok részletes listáját tartalmazza.
 
Takács Imre a távirati iroda megkeresésére szerdán azt hangsúlyozta, ismét munkaügyi pert indít, és amíg a bíróság nem hoz "szakszerű döntést", addig nem kívánja közzétenni megbízása visszavonásának indoklását.
 
"Az indoklást nem kívánom sajtópolémia tárgyává tenni" - magyarázta döntését Takács Imre, aki annyit azonban megjegyzett, hogy az indoklást tényszerűség, okszerűség szempontjából találta kifogásolhatónak.

Ezek is érdekelhetik