Közélet

2009.04.29. 08:11

Betáblázva: felesleges korlátozások, kíméletlen bírságok

Az út szélén felejtett korlátozó jelzések miatt joggal idegeskednek a járművezetők Somogyban. A fenntartók állítják: előírásszerűen beszedik a tiltó táblákat.

Harsányi Miklós

Visszatérő baklövést emlegetnek az autósok. Szerintük az idegeikkel játszanak a hatóságok, amikor a felújítás után még napokkal is lassú tempóra kárhoztatják őket. – Az értelmetlen kitáblázásnak köszönhetően heves indulat fűti az autósokat – panaszolta szerkesztőségünknek egy kaposvári kisvállalkozó. Azt mondta: különösen akkor önti el a méreg, ha lakott területen kívül, a hosszabb szakaszon felejtett táblának köszönhetően óránként 30 vagy 40 kilométerrel araszolhat.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Táblás csomópont
[/caption]

– A táblákat nem találomra, összevissza helyezik el – közölték portálunkkal a Magyar Közút Nonprofit Zrt. dél-dunántúli regionális főmérnökségén. Fenyvesi László területi referens érdeklődésünkre azt mondta: Somogyban akadnak olyan helyek, ahol hosszabb ideje látható korlátozás. Ilyen a 67-es út. Somogybabod belterületén pillanatnyilag is óránként legfeljebb 30-cal haladhatnak a járművek. A táblát két hónapja helyezték ki.
– Eddig azon a szakaszon kátyúztak a szakemberek – folytatta. – Rövidesen azonban újabb beavatkozásra kerül sor. Teljes pályaszerkezet-cserére készülnek a kivitelezők. A régi burkolatot teljesen elbontják, s egy újat építenek. Kavicságyat, betonalapot és két réteg aszfaltot készítenek: a babodi munkálatok május negyedikén kezdődnek el. Vagyis marad a visszafogott tempó. Olykor a megye más térségeiben is erősen visszafogják a sebességet.



– Igal környékén egy 40-es, illetve 60-as korlátozó tábla lassítja a forgalmat – ismerte el a területi referens. A szakember úgy látja: lehet, hogy a laikusok szerint nem indokolt visszavenni a sebességet, csakhogy ott dolgoznak. Az építési területen lemarták a burkolatot, így abban a térségben megváltoztak a közlekedési feltételek. - Ezek az intézkedések épp a járművezetők érdekét szolgálják – emelte ki.

Vérforralónak nevezte a közutak állapotát Sárdi Lajos, a fuvarosok országos szövetségének megyei elnöke. Szerinte nem kapnak vastapsot az útfelújítók. – A harmatgyenge minőségű   úthálózat mellett csak további bosszúságra ad okot a kint hagyott tábla – mondta. – Igalnál és Kaposvár környékén is több szakaszon van érvényben a korlátozás. Az egész szerintem csak arra jó, hogy az autósokat megbüntessék. Ahol normálisan lehet hajtani, ott még a türelmes gépkocsivezető is kövér gázzal hajt tovább. Persze egészen az első traffipaxig.

Bank György, a Kaposvári Közterület-fenntartási Kft. ügyvezető igazgatója utoljára a Berzsenyi utcai új bevásárlóközpontnál hagyott táblák miatt idegeskedett. Néhány nappal később már a Németh István fasorban araszolt autójával: annak ellenére, hogy az útszakaszt már rég leaszfaltozták.  – A táblák beszedésére külön kell figyelni. Ahol befejeztük a munkát, azt a szakaszt rögtön átadjuk – hangsúlyozta.
Szabó Tibor, a közút zrt. megyei igazgatója azt mondta: hivatásos útellenőrök vizsgálják a somogyi utakat. Minden műszakban legalább négy szakember dolgozik.


Alumínium helyett műanyag táblát használnak

Általában tartós építkezéseknél fordulhat elő, hogy megfeledkeznek a táblákról – osztotta meg tapasztalatait Bank György. A vállalkozás munkatársai amúgy igen figyelnek a meglévő útjelzésekre. A közelmúltban ugyanis úgy hallották, hogy már a táblák sincsenek biztonságban. Egyes helyekről elcsenték az alumíniumalkotásokat, a tolvaj talán néhány száz forintot kereshetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!