Közélet

2011.05.04. 07:33

Nemzeti zarándoklat és újjászületés, végállomás Csíksomlyó

Harangzúgás jelezte Csurgón: megérkezett a becsehelyi zarándokok feltámadási menete, a feltámadási jelképpel és a zarándokkönyvvel.

Varga Andrea

2005-ben zamárdiak indították útjára a feltámadási menetet, mintegy válaszként a 2004. december 5-i népszavazásra, hogy "hirdesse honfitársainknak a feltámadott Krisztussal fennálló szövetségünket és nemzeti újjászületésünk szükségességét" a Kárpát-medence magyarok lakta területén. A menet 3 ezer kilométeres nemzeti zarándoklat Húsvéttól Pünkösdig tart, útközben számos közösség bekapcsolódik. Nagypénteken a tihanyi kálvária feszületénél még egy a feltámadási jelvény, majd délután 3 órakor válik ketté és hozzák át egyik felét Zamárdiba. A menet egyik fő ága Zamárditól indul délnyugatra, Szlovénia, Baranya, Délvidék, Alföld és Maros völgye Erdély útvonallal, a másik főág Tihanyból indul Burgenland felé, és Sopronból keletre fordulva Felvidék, Észak- Magyarország, Kárpátalja, Erdély utat jár be. A feltámadási menet jelképe Árpád-kori motívumú szárnyas kereszt, amelyre szalagot kötnek fel a közösségek, a zarándokkönyvbe a kérésük kerül. A végállomás Csíksomlyó.

Csurgón Maczkó Gyula esperes, plébános köszöntötte a zarándokokat. Kirner Antal Zoltán becsehelyi plébános elmondta: az idei feltámadási menet gondolata a hálaadás. A menet az idén új hajtásokat is hozott, immár négy ágon megy, és elérte célját: jogilag is magyar állampolgárok vesznek minket körül.



– Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr. Boldog az az ember, aki őhozzá menekül – idézett a 34. zsoltárból Szászfalvi Lászlóné lelkész arra utalva: a boldogságot ne a manapság divatos könyvekből tanuljuk, hanem a Bibliából.
Györgyi Zsolt evangélikus lelkész a feltámadás misztikumáról szólt, Füstös János polgármester arról beszélt: az új kormány megalkotta a kettős állampolgárságról szóló törvényt, és az egy nemzet, valamint az összetartozás jegyében munkálkodik.

Szászfalvi László államtitkár II. János Pál pápa életét hozta mintának – akinek boldoggá avatásán maga is részt vett –, mondván: lengyel ember volt, aki szerette saját népét, de az egész népnek hitet adott.
A jelképre Csurgó, Csurgónagymarton, Gyékényes, Porrog, Porrogszentkirály és Szenta képviselői kötötték fel a szalagot, és szerdán két órakor viszik tovább a Jézus Szíve Templomból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!