Közélet

2016.11.29. 19:01

Új tető, új belső tér: megújult a csurgói városháza

Új tetőszerkezettel és megújult belsővel gazdagodott a csurgói városháza. Az 1908-ban elkészült épület, a város egyik legrégebbi és legimpozánsabb épülete, amely elegáns díszített homlokzatával a századforduló eklektikáját hordozza magában. A helyi védelem alatt álló épület már több mint 140 éve áll a város főterén, meghatározva a városképet.

Sonline

Az önkormányzat anyagi lehetőségek híján az elmúlt években csak kisebb összegeket tudott fordítani az állagmegóvásra. Szakértői vélemény szerint a tetőszerkezet több helyen deformálódott, helyenként életveszélyes volt, az északi falazaton repedések jelentkeztek. Félő volt, hogy az épület romlása olyan mértéket érhet el, ami nem csak a vagyonbiztonságot, de akár a dolgozók és az ügyfelek testi épségét is veszélyeztetheti. A probléma megoldására támogatási igényt nyújtotta be a város önkormányzata a Belügyminisztériumhoz. A fejlesztést végül bruttó 80 milliót forinttal támogatja. A fa szerkezetű tető és a borított gerendafödém károsodott részeit kicserélik, a tetőszerkezet megerősítése megoldódik, a falszerkezetben keletkezett repedéseket kijavítják. A szerkezeti javítások elvégzését követően új tetőfedés fog megvalósulni.– A felújított városháza immár több mint 100 éves, mely egykor a csurgói takarékpénztár részvénytársaság palotájaként épült – mondta Füstös János polgármester az ünnepélyes átadón. – Egyetlen közös van a működése tekintetében az elmúlt 100 év alatt, hogy mindig a közt szolgálta. Volt már gyógyszertár, sarki fűszeres, boltok lakások is voltak benne, Járási, Községi, és Városi Tanácsnak is helyet adott. 1990-től a város önkormányzatának a székhelyét adja. Illetve 2013. január 1-től a Csurgói Járási Hivatalnak is helyt ad. Ez az épület talán a városunk legimpozánsabb, legszebb épülete, de már megérett a felújításra. Az elmúlt évek során nagyon sok fejlesztési forrást költöttünk az oktatásra, a közművelődésre, kultúrára, sportra, a közművek fejlesztésére és valahogy ez az épület mindig kimaradt. Ez a felújítás nagyon komoly előrelépés. 80 millió forintos támogatást kaptunk a magyar kormánytól, mely segítségével sikerült az épület tetőszerkezetét teljes körűen megújítani. Talán ez az első mérföldkő, hiszen kettő mérföldkő még legalább lenne. Egyrészt a külső homlokzat felújítása, másrészt az udvar felújítása. Hiszen ez az épület a város önkormányzatát, valamint a járási hivatalt szolgálja ki, közel 18 ezer ember – különböző típusú ügyek intézése miatt – érintve van.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár az önkormányzat és az állam közötti helyzet és feladatrendszer átalakulásával kapcsolatban elmondta: 2010 óta egy átalakulás zajlik, amelyben az államigazgatás, közvetlen állami beavatkozást, állami lépéseket igénylő feladatok a járási hivatalokhoz, a kormányhivatalokhoz kerültek, míg az önkormányzat teljes erőbedobással dolgozhat azért, hogy a településeken élők életkörülményei annak tekintetében, amit a város szabályozni tud, minél jobb legyen. 

Szászfalvi László országgyűlési képviselő elmondta: 2009-ben, amikor elkezdtünk gondolkozni azon, hogy tíz év múlva ezer éves lesz Csurgó, azt a célt tűztük ki, hogy igyekszünk a lehető legtöbb forrást megmozgatni annak érdekében, hogy az 1000 éves települést méltóképpen tudjuk majd ünnepelni. Azaz minden olyan közösségi teret, minden olyan épületet, infrastruktúrát, amit a város, vagy az önkormányzat, vagy a város a kormány összefogásával együtt, közösen meg tud valósítani, azt próbáljuk megvalósítani. Azt gondolom, hogy az elmúlt esztendők során nagyon sok lépést tettünk ebben a folyamatban, melynek a mai ünnepség is egy nagyon fontos megállóhelye.
– Ez a hivatalmegújítás is azt bizonyítja, azt próbálja szimbolizálni, hogy ugyanaz jár a csurgói járás lakóinak, mint az ország többi pontján élőknek. Így fontos, hogy ugyanolyan körülmények között kapják meg a közszolgáltatásokat, mint mások – hangsúlyozta Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

Ezek is érdekelhetik