kegyelet

2017.08.02. 06:20

Szerdán emlékezünk meg a roma holokausztról

Országszerte lesznek megemlékező ünnepségek a roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából.

Budapesten szerdán és csütörtökön is leróhatják kegyeletüket a megemlékezők. Szerdán a Nehru parton, a roma holokauszt áldozatainak emlékművénél tartanak koszorúzással egybekötött emlékműsort, csütörtök délután a fővárosi Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban emlékeznek, és nyitják meg a Miranda – a cigány holokauszt című kiállítást, este pedig a VIII. kerületi Jézus Szíve-templomban a Sant'Egidio közösséggel együtt tartanak ökumenikus imádságot .

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban. Becslések szerint a roma holokauszt (porrajmos – elnyeletés, elpusztítás) idején a nácik a kétmilliós európai cigányság 10-30 százalékát gyilkolták meg, közülük 23 ezret Auschwitzban. A történészek ötezer és hetvenezer közé teszik azon magyarországi romáknak a számát, akik koncentrációs táborokban vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!