Fizetett hirdetés

2022.10.05. 13:48

Mindent az energetikai tanúsítványról, ha Budapesten szükség lenne rá

Az energetikai tanúsítvány, ahogy az országban bárhol, úgy Budapesten is kötelező ingatlan eladása, bérbeadása, hatósági bizonyítvány igénylése esetén, valamint az energetikai pályázatok megkerülhetetlen kelléke. Az energetikai tanúsítvány egy dokumentum, melynek kiállítása szigorú szabályokhoz kötött.

Fotó: faga.hu

Lássuk, hogyan is juthat ma hozzá valaki ingatlana energetikai tanúsítványához Budapesten!

Az energetikai tanúsítvány iránti igény az esetek legnagyobb százalékában ingatlan eladása során merül fel. Energetikai tanúsítvány kiállítására ma Magyarországon olyan, szakirányú végzettséggel rendelkező szakember jogosult, aki szerepel a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékében. Ez a névjegyzék mindenki számára ingyenesen hozzáférhető, így bárki könnyen leellenőrizheti, hogy akit az ingatlanába enged, valóban az, akinek állítja magát. Ez egy plusz biztosítékot tud jelenti a megbízhatóság terén. Amennyiben energetikai tanúsítványt szeretnénk készíttetni Budapesten, akkor számtalan szolgáltató közül van válogatási lehetőség. Az energetikai tanúsítvány kiállításának, mint szolgáltatásnak a díja szabadáras, azonban a törvény korlátozza, hogy maximum milyen óradíj kérhető el. Általánosságban elmondható, hogy Budapesten a társasházi lakások 10 és 20.000,-Ft, a családi házak pedig 20 és 30.000,- Ft között mozognak. Ez egy kiindulási alapot tud adni, hogy az ehhez képest túl alacsony, és túl drága ár is gyanúra adhat okot.

A számunkra megfelelő tanúsító kiválasztásakor szóban vagy írásban egyeztethetünk a helyszíni felmérés időpontjáról. Tudni kell tehát, hogy az energetikai tanúsítvány kiállítása személyes megjelenést igényel, az, online megküldött dokumentumok alapján nem lehetséges.

A helyszíni felmérés során az ingatlan bejárása történik meg. Meghatározott szempontok szerint mérések történnek. Jegyzetelésre kerül a kézhez kapott, vagy a helyszínen készített alaprajzra az égtáji irányok, nyílászárók méretei és típusai, fűtés típusa, korszerűsége, szigetelés megléte vagy hiánya, falak vastagsága. A tanúsító fényképeket is készít, melyek a dokumentumba is bekerülnek.

A felmérést számítások követik irodai keretek között, majd a munka zárásaként a központi adatbázisba kerül feltöltésre, mely egyúttal a tanúsítvány hitelesítését is jelenti.

Itt megjegyzendő, hogy tanúsítványunk csak akkor hiteles, amennyiben az Országos Építésügyi Nyilvántartásban megtalálható. Ahogy a névjegyzék, úgy a hitelesség is leellenőrizhető bárki által. Az említett nyilvántartás mindenki számára ingyenesen hozzáférhető, melyből a következő adatok nyilvánosak az adott tanúsítványról:

· HET szám

· Település neve

· Ingatlan pontos címe

· Helyrajzi szám

· Energetikai besorolás

· Feltöltés dátuma

 

A HET számról bővebben

Az ingatlanok adásvételi szerződésének elengedhetetlen kelléke a HET szám, mely a tanúsítvány meglétéről ad tanúbizonyságot. A HET a Hiteles Energetikai Tanúsítvány rövidítése. A szám egyedi, nincs belőle kettő egyforma, és a tanúsítvány központi rendszerbe való rögzítésekor keletkezik. Tehát független a tanúsítótól, központilag generált azonosítóról van szól, a tanúsítótól előre nem kérhető.

 

De mire is jó az energetikai tanúsítvány, mit tudhatunk meg belőle?

A tanúsítvány a tanúsított ingatlan energiafelhasználásáról ad információt. Egy ingatlan energiafelhasználása (esetleges pazarlása) függ a hőszigetelésektől és a gépészeti rendszerektől. Az energiafogyasztás alapján az ingatlanok energetikai kategóriába sorolódnak be, mely információ rögtön a tanúsítvány első oldalán található meg. Összesen 12 energetikai kategória van, a legjobb az „AA++” minősítés, és a legrosszabb pedig a „JJ” minősítés.

A kategóriák a következők:

· AA++ minimális energiaigényű

· AA+ kiemelkedően nagy energiahatékonyságú

· AA közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb

· BB közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő

· CC korszerű

· DD korszerűt megközelítő

· EE átlagosnál jobb

· FF átlagos

· GG átlagost megközelítő

· HH gyenge

· II rossz

· JJ kiemelkedően rossz

Mint minden törvény, az energetikai tanúsítást szabályozó jogszabályok (176/2008. (VI.30.) Kormányrendelet - az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról és a 7/2006. (V.24.) TNM rendelet - az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról) is folyamatosan változnak, melyet érdemes követni, ha például egy ház építésére vállalkozunk.

 

Mik is az idei év legfontosabb változásai az energetikai tanúsítványokban?

Az energetikai követelmények területén tapasztalhatunk szigorításokat, melynek hosszútávú lényege és célja, hogy Magyarországon tovább csökkenjen a károsanyag kibocsátás. Az új szabályok 2022.július 1-től érvényesek (kivételt képeznek az egyszerűsített bejelentéses ingatlanok, mert ott csak 2024. július 1-től szükséges egy jogszabályváltozás miatt), melyek az új építésű ingatlanokra vonatkoznak. Az eddigi „CC” besorolás már nem elegendő a használatba vételi engedély megszerzéséhez, innentől a „BB” energetikai besorolás elérése lesz a kötelező. Ahhoz, hogy egy ingatlan ezt a besorolási kategóriát elérje, megújuló energiaforrásokat kell az ingatlanba beépíteni, úgymint például napelemet, vagy hőszivattyút.

 

Meddig használható fel az energetikai tanúsítvány Budapesten?

Nem kell attól tartanunk, hogy az energetikai tanúsítványunk egyhamar érvényét veszti, hiszen egy hiteles energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes. Így érdemes időben elkészíttetni azt, nem pedig az utolsó pillanatra hagyni.

Azonban amennyiben az adott ingatlanban energetikai szempontból változtatás történt (például fűtéskorszerűsítés, nyílászárók cseréje, napelem használata), a korábbi energiatanúsítványunk többé már nem használható fel, hiszen a továbbiakban már nem tükrözi a felújított ingatlan energiafelhasználását. Ez esetben új tanúsítványt kell készíttetnünk, és amennyiben meg voltunk elégedve a korábbi szakemberrel, úgy a praktikusság szempontjából érdemes újra őt kihívni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában