kerékpár

2020.12.28. 10:43

Bajnoki címmel és több dobogós helyezéssel zárták az esztendőt

A csonka szezon ellenére is kiváló évet zárt a Kaposvári Kerékpáros Klub Sportegyesületet, mely immáron hároméves múltra tekint vissza. Somogyi Gergely például masters kategóriában országos bajnoki címet szerzett, de a fiatal Péter-Lichtenberger Ábris is jó teljesítményt nyújtott.

Molnár Gábor

– Kettőezer-tizennyolc januárjában tíz taggal alapítottuk meg a Kaposvári Kerékpáros Klub Sportegyesületet – mondta ifjabb Lőrincz Ferenc alelnök. – Az volt a célunk, hogy a helyi országúti kerékpárosokat összehozzuk és újraindítsuk a somogyi megyeszékhelyen a kerékpársportéletet. Nagyon jó volt a fogadtatás, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy az indulásunk óta megötszöröztük a taglétszámot, jelenleg ötvenhárman tartoznak a kötelékünkbe. De ez még bővíthető, hiszen körülbelül százan vannak, akik követnek minket a straván. Az első esztendőt, a megalakulásra, a működés megszervezésére és a tapasztalatszerzésre szántuk, a másodikat a szponzorszerzésre, az idén is hoztunk támogatókat, és megszilárdítottuk az egyesületi tagságot. Szerencsére, a kialakult helyzet ellenére is sok kaposvári és somogyi cég is a kerékpársport mellé állt.

A K3SE nem tétlenkedett, hiszen 2019 áprilisában már saját versenyt rendezett.

– A tagjaink az ország szinte minden pontjára járnak megméretésekre, hol jó, hol kevésbé jó viadalokra, hiszen a szervezés nincs mindenhol a helyzet magaslatán – tette hozzá Knézics Attila, az egyesület másik alelnöke. – Januárban jött az ötlet, rendezzünk egy olyan versenyt, mely minden igényt kielégít. Négyen, Szél Gábor (a K3SE elnöke – a szerk.), ifjabb Lőrinc Ferenc és Takács Ádám, valamint jómagam vágtunk bele a munkába, melyből az elején mindenki vastagon kivette a részét. Az utolsó egy hónap már rám maradt, ami nagy terhet, sok munkát és felelősséget rót rám... Ezért amikor a többiek megkérdezték, mikor lesz a következő versenyünk, azt feleltem: úgy csináljuk, mint az olimpiát, négyévente. A fogadtatás amúgy nagyon jó volt, sajnos azonban az égiek nem voltak velünk, hiszen előtte három hétvégén keresztül gyönyörűen sütött a nap, mi pedig megkaptuk a négy fokot és a szakadó esőt. De ennek ellenére is sokan vettek részt a K3SE-kupán, jók voltak a visszajelzések, mindenki dicsérte a szervezést.

Az idei év mindenki számára furcsa volt, kevesebb volt a sportrendezvény.

– Csak júniusban kezdődhetett el a szezon, akkor volt az az ominózus verseny, mely egy hatalmas bukással végződött – hangsúlyozta Knézics Attila. – A sportolóink kisebb sérülésekkel megúszták a balesetet. Az ifjúsági kategória még végigment, s U15-ben Péter-Lichtenberger Ábris a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Somogyi Gergely újra elkezdett versenyezni, s Kincsesbányán masters kategóriában országos bajnoki címet szerzett, ráadásul több mint hat percet vert a riválisaira. Ábrisnak sajnos nem jött ki a lépés a magyar bajnokikon, hiszen öt futamon indult, s mindegyiken „csak” ezüstérmet szerzett. Részt vettünk a Tour de Zalakaroson, ahol a csapatidőfutamon évek óta címvédők vagyunk, s ezúttal is megnyertük, annak ellenére is, hogy az égiek nem voltak velünk. A másnapi mezőnyversenyre szerencsére kisütött a nap, s a korcsoportokban egész szép eredményeket sikerült elérni. Összességében nagyon jó (csonka) évet zárunk, hiszen ahol elindultunk, ott szinte mindenhol érmet nyertünk.

Ahogy minden sport, úgy a kerékpározás is felelősségre és összpontosításra tanít.

– Az országútinak azonban van egy másik előnye is, amitől más, mint a többi – emelte ki ifjabb Lőrincz Ferenc. – Hiszen van egy szabadságérzés, mely abból fakad, hogy óriási távolságokat lehet megtenni. Nagyon kevés olyan sport van a kerékpározáson kívül, melyet nagy intenzitással lehet nagyon sokáig csinálni, mert ugye ülő pozícióban rójuk a kilométereket. Elég belegondolni, mennyire extrém megterhelést jelentene, ha valaki öt-hat órát akarna úszni, vagy éppen futni. A mi egyesületünk nem a túra-, hanem a versenysportot hivatott népszerűsíteni, még akkor is, ha többen csak edzéscéllal versenykerékpároznak. A tagjaink körülbelül fele jár erőpróbákra, a többiek azért nem versenyeznek, mert vagy most kezdték el, vagy éppen nincs idejük rá. Akik nálunk tréningeznek, hetente legalább négyszer, ötször nyeregbe pattannak, s ez már az amatőr sport teteje, sőt. Sok versenyző edzésterv alapján készül, mivel például triatlonozik is, ezért a kezdetekkor okozott némi nehézséget a megfelelő edzőpartnerek megtalálása. A hétvégi gyakorlások során már ez is megoldódott, amikor is összejön a csapat és letekerünk például a Balatonig és vissza. Vannak lányok és idősebbek is a csapatunkban, Szeles Ferenc például 78 éves, így kialakítunk csoportokat, akik együtt mennek, s a kerékpározás pont az a sportág, ahol tudni kell lassan is hajtani. Megépült az új 67-es melletti szervizút, ott már nagyon sokat tudunk edzeni, hiszen hullámos a pálya, elég széles és új az aszfalt.

Knézics Attila hozzátette: a magyar kerékpársport megmutatta magát, vannak olyan tehetségek, akik nemzetközi szinten is szép eredményeket értek el, így már nemcsak a külföldi, hanem magyar példaképei is lehetnek a fiataloknak.

Nagy dobásra készül az egyesület

Az idén sok szép eredményt értek el az egyesület versenyzői, azt, hogy mit hozhat a következő esztendő, egyelőre nem lehet tudni, hiszen sok múlik azon, mikor ér véget a koronavírus-járvány, mikor tér vissza a régi kerékvárásba a sportélet is.

– Még minden bizonytalan, egyelőre nem tudjuk, mit tervezhetünk – jegyezte meg Knézics Attila.

– Tervben van, hogy behozunk egy komolyabb versenyt talán még Kaposvárra is – vette át a szót ifjabb Lőrincz Ferenc alelnök. – A városvezetéssel már leültünk egyeztetni, Szita Károly polgármester támogatta is az ötletünket, de részletekbe még egyelőre nem mentünk bele. Városon belül amúgy bonyolult a rendezés, hiszen sok a kereszteződés, s csak akkor biztonságos egy-egy verseny, ha végig biztosítják, még akkor is, ha széthúzódik a mezőny. Persze ehhez az is kell, hogy normalizálódjon a helyzet, mert annak nincs értelme, hogy pénzt ölünk bele, meghirdetjük, aztán végül elmarad a megméretés. Ráadásul már a jövő évi versenynaptár is alakul, így körültekintően kell megválasztani az időpontot is.

Megtudtuk azt is, hogy a tavalyi költségvetésüket az idén meg tudták duplázni az új támogatóknak köszönhetően. A K3SE továbbra is várja azok jelentkezését, akik szeretnének komolyabban foglalkozni az országúti kerékpározással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!