egészségjárat

2021.05.06. 20:00

Életbe vágó meghívókat kapnak a somogyiak

A 3,5 millió beoltott után újraindultak az emlő-, méhnyak- és vastagbélrákszűrések. Somogyban a napokban kezdték el postázni a méhnyakszűrésre invitáló meghívóleveleket.

Kovács Gábor

Felmérés keretein belül szűrőbuszok látogatják azokat a településeket, ahol nem részesülhetnek korszerű kórházi ellátásban.Az országban Csököly a harmadik olyan település, ahol három szűrőbuszban mérik a lakosság egészségi állapotát két napon át. 20190905 Csököly Fotó: Kovács Tibor KT Somogyi Hírlap

Fotó: Kovács Tibor

Hazánkban évente 35 ezer ember hal meg rossz­indulatú daganatos betegségek miatt.

Annak ellenére, hogy a népegészségügyi szűrések országos bevezetése óta folyamatosan csökken az arány, ez a szám európai összehasonlításban a legmagasabb, és jelentősen hozzájárul a népesség fogyásához. Somogy megyében 2019-ben összesen 1154 haláleset történt daganatos megbetegedés miatt, vagyis 375 haláleset jutott százezer emberre. A mutató férfiak esetében 6 százalékkal, nőknél 2 százalékkal magasabb az országos aránynál, válaszolta érdeklődésünkre a Somogy Megyei Kormányhivatal.

Somogy megyében egy akkreditált emlőszűrő központ működik, Kaposváron a Kaposi Mór Oktató Kórházban, ahol évente megközelítőleg 15 000 nő vizsgálata folyik. A meghívottak a 45–65 éves nők, ők névre szóló meghívólevelet kapnak. Az emlőszűrésen részt vettek 5–7 százalékában találnak rosszindulatú elváltozást, melyet még időben fedeznek fel. A részvételi arány évente megyénkben 30–35 százalékos.

Szakorvosi méhnyakszűrésre az elkövetkezendő pár hétben hozzávetőlegesen 200 ezer nőt hívnak országosan, első lépésben a megyeszékelyeken, majd a járási székhelyeken élőket. A meghívólevelek postázása a héten kezdődött meg szakaszosan.

A vastagbél rosszindulatú daganatai miatt életüket veszítők aránya a statisztikák szerint Magyarországon a legmagasabb az EU-on belül. Az évente regisztrált új megbetegedések aránya Somogy megyében nem haladja meg az országos átlagot, azonban az átlagnál többen veszítik e kór következtében az életüket: a megbetegedett férfiak tíz, és a nők hét százaléka.

A kistelepülésekre is eljut a szűrőbusz

A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” címen országos kampány kezdődött a hátrányos helyzetű településeken élők egészségéért 2019-ben. Így alkalom nyílt a vastagbélszűrési programhoz való csatlakozásra mintavételi egységcsomagok átvételével. A 2019-ben elindított programban Somogyban Csököly, Lakócsa és Kastélyosdombó településekre jutottak el a szűrőbuszok és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások. 2020-ban a járványvédelmi szempontok figyelembevételével valósultak meg megyénkben a szűrések Táskán, Pálmajorban és Pusztakovácsiban. 2021-ben a program tervezetten Somogyfajsz, Istvándi és Drávagárdony településeket érinti, júniusban kezdődik és a megyébe várhatóan szeptember második felében jut el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában