Édesség

2023.10.29. 17:33

Egy kis étcsokoládé egyáltalán nem árthat

A magas kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztásának sok kedvező hatása lehet az emberi szervezetre, fontos azonban a mértéktartás is. A dietetikus szerint előnyösebb keserű csokit választani a tejcsokoládéval szemben, jóllehet a fogyasztók többsége kevésbé ezt az álláspontot képviseli.

– Fontos természetesen az is, hogy jó, magas minőségű kakaóbabból készüljön az étcsoki – mondta Mester Katalin dietetikus. – Szerencsére ma már gazdag választék áll rendelkezésünkre az üzletekben. Egy jó minőségű étcsokoládénak rengeteg kedvező tulajdonsága lehet, természetesen számolnunk kell a kalóriatartalmával is, hiszen egyes termékek esetében hozzáadott cukrot is tartalmazhat. Ugyanakkor érdemes beiktatni az étrendbe, ha egészségi állapotunk is megengedi ezt. Az étcsokiban kedvező az ásványianyag-összetétel, kiemelkedő például a vas-, a magnézium-, a réz- és a mangántartalma is. 

Az étcsokiban fellelhető kálium, foszfor, cink és szelén mind antioxidánshatással rendelkezik, ami szintén kedvező lehet a szervezet számára. A jó minőségű termékek esetében a flavonoidtartalomról sem feledkezhetünk meg, amit daganatellenes hatású természetes vegyületként tartanak számon. Szintén kedvező az étcsokoládé zsírsavösszetétele, olyan zsírsavakat találhatunk benne, ami jótékony hatással lehet a szív-érrendszer egészségére. 

Mester Katalin szerint heti egy-két alkalommal érdemes étcsokihoz nyúlni, de napi egy kocka étcsokoládé sem okozhat különösebb gondot az alapvetően egészséges emberek esetében. Tanácsos a magasabb kakaótartalmú termékek közül választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában