Finomság

2023.11.18. 10:30

A hét süteménye: a kürtőskalács sütőben sütve

Ne higgyjük azt, hogy csak a karácsonyi vásárokon ehetünk finom kürtőskalácsot. A megfelelő recepttel otthon, egy hideg őszi vagy téli estén is felmelegíthetjük a lelkünket (és testünket) egy jó forró kürtőskaláccsal. Megmutatjuk, hogyan lehet erdélyi kalácssütőkre hajazó finomságot készíteni a saját konyhánkban!

Koszorus Rita

Forrás: Mindmegette

HOZZÁVALÓK
3 dl tej 
3 evőkanál cukor 
2 dkg friss élesztő 
50 dkg liszt 
fél citrom reszelt héja 
só 
1 tojás 
5 dkg olvasztott vaj 
A kenéshez:
olvasztott vaj 
A forgatáshoz:
kristálycukor 
durvára vágott dió, mogyoró vagy kókuszreszelék 

ELKÉSZÍTÉSE

  • A tejet meglangyosítjuk. Fél dl-t egy kis tálkába öntünk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, és félretesszük, hogy kissé felfusson.
  • A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a többi cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót, majd alaposan összekeverjük.
  • Készítünk egy mélyedést a lisztes keverék közepébe, beleütjük a tojást, beleöntjük a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt is.
  • A dagasztóspirállal addig keverjük, míg összeáll a tészta, majd több részletben hozzádagasztjuk az olvasztott vajat is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd áttesszük egy lisztezett kelesztőtálba, és folpakkal letakarva, meleg helyen 20-30 perc alatt hagyjuk megkelni a tésztát.
  • A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és néhány üres sörösdobozt lekenünk olvasztott vajjal.
  • Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  • A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafalületre borítjuk, fél centiméter vastag lappá nyújtjuk, majd egy pizzavágóval 1,5-2 centis csíkokra vágjuk.
  • A tésztacsíkokat kissé ferdén rátekerjük a vajazott sörös- vagy üdítős dobozokra, úgy, hogy a tésztaszélek között maradjon egy pici rés.
  • A feltekert tésztát végiggörgetjük a munkafelületen, hogy a tészta kisimuljon, a rések eltűnjenek, a tésztaszélek összeérjenek.
  • Egy tálcára vastagon kristálycukrot szórunk.
  • A tésztatekercseket megkenjük olvasztott vajjal, és megforgatjuk a cukorban, majd sorban az előkészített tepsire rakosgatjuk, egymástól egy kissé távolabb, mert sülés közben nőni fognak.
  • A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, ha lehet, állítsuk a sütőt grillfokozatra, és 2-3 percenként kicsit forgatva a kalácsokon kb. 10 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
  • A kisült kürtőskalácsokat még forrón durvára vágott dióba, mogyoróba vagy kókuszreszelékbe forgatjuk.
  • A közepükből kihúzzuk a sörösdobozokat, és langyosra hűlve tálaljuk a kürtőskalácsokat.

Nézd meg videón is, hogyan készül a házi kürtőskalács! 

Még több recept ide kattintva! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában