munkahelyi odafigyelés

2020.04.30. 20:00

Egy pillanat elég a balesethez

A feldolgozóiparban történt a munkabalesetek többsége: az első negyedévben összesen 140 esett következett be, tavaly ilyenkor 184 volt.

Harsányi Miklós

A hatóság – szükség esetén – a koronavírus-járvány idején is tart helyszíni ellen­őrzéseket.

– Nálunk a horganyzás a legveszélyesebb munkafázis – mondta Tallián Attila, a segesdi Ferrokov Kft. ügyvezető igazgatója. – A technológia csaknem 450 Celsius-fokos üzemi hőmérsékleten működik, egy tégelyben 80 tonna olvadt fém van. Épp ezért folyamatosan nagy figyelmet fordítunk a megelőzésre. Az idén szerencsére nem történt baj, tavaly viszont négy munkahelyi baleset miatt indult eljárás. Két munkás szeme köszörülés közben sérült meg, míg az egyik alkalmazottunk rakodás közben szenvedett nyolc napon belüli sérülést. Nem tartották be a biztonsági előírásokat, erre vezethető vissza a baleset.

Somogyban 2018-ban 705, tavaly 712 munkabaleset történt, tájékoztatott a megyei kormányhivatal. Két éve – az első negyedévben – 177 ügyet regisztráltak, tavaly januártól márciusig 184-et, az idén 140-et. A balesetek többsége a feldolgozóiparban következett be, de nagyobb számban jegyeztek fel a gépipar, az egészségügyi és szociális ellátás, s a szállítás-raktározáson kívül a kereskedelemben is. A súlyosabb esetek nagy része az építőipar és a mezőgazdaság mellett az erdőgazdálkodáshoz kötődik. A hatóság tájékoztatással, tanácsadással segíti a somogyi munkáltatókat és a munkavédelmi képviselőket. Cél, hogy az alkalmazottak egészséges és biztonságos körülmények között dolgozzanak.

– Munkavédelmi kérdés személyesen, telefonon és írásban is feltehető a hatóság felé – közölték. – A járványhelyzet kapcsán fennálló korlátozások miatt a kormányhivatal elsősorban az elektronikus kapcsolattartásra ösztönzi az ügyfeleket.

– Külső, szerződött partner intézi nálunk a munkavédelmi és biztonsági feladatokat – közölte Tajnafői István, a kaposvári Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. elnöke. – Összesen 60 dolgozónk van, s mindenki számára biztosítjuk a szükséges védőfelszerelést. A gépek, berendezések és elektromos szerszámok karbantartását, ellen­őrzését is elvégzi a társaság. A baleset-megelőzéssel és biztonsággal kapcsolatos költségekre évente nagyjából négymillió forintot fordítunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában