Járványügy Somogyban

2020.05.06. 09:00

Magasabb órabérrel mindenkinek megjön a kedve a munkához

Egy friss felmérés szerint a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1326 forint volt az első negyedévben. Ez 19 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Az előző év azonos időszakában 1115 forintot kaptak óránként.

Harsányi Miklós

– Cégünknél az átlag órabér nagyjából 1600 forint és a villanyszerelők keresnek a legjobban – mondta Horváth Péter, a barcsi Avermann-Horváth Kft. ügyvezető igazgatója. – Tavaly két részletben összesen 11 százalékkal emelkedtek az órabérek, az idén öt százalékos növekedésről döntöttünk.

A koronavírus-fertőzés kapcsán leépítésben nem gondolkodnak a 112 embernek megélhetést biztosító barcsi cégnél, de a 24 hónapos munkaidőkeret bevezetéséről később esetleg szó lehet. Ebben az esetben a munkások akkor is megkapják a bérüket, ha esetleg kevesebb lenne a megrendelés. Horváth Péter hangsúlyozta: mindegyik dolgozójukhoz ragaszkodnak.

A mezőgazdaságban is szükség van tapasztalt, szorgalmas dolgozókra. Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke azt mondta: a segédmunkások számos gazdaságban nagyjából 1000-1100 forinttal számolhatnak, a traktorosok akár 1500-1600 forintos órabérrel is.

– A szőlő- és gyümölcsültetvényeken kívül az állattenyésztésben is van álláslehetőség – közölte Udvaros Zoltán. – Továbbra is azt hallani, hogy hiány van a fizikai dolgozókból. A koronavírus miatt külföldről hazaérkezők közül többen is állást kerestek a somogyi gazdaságokban, ám olyan fizetést kértek, amit a kisebb agrárgazdaságok nem tudnak kitermelni. Egy férfit korábbi munkahelyén, egy németországi fejhőházban kilenc eurós órabérért alkalmaztak.

Tovább nyílt az olló a régiók között

Továbbnyílt az olló a régiók között. Az Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon 1100 forint körüli átlagórabér volt jellemző, Közép-Magyarországon ez az összeg már 1800 forint közelében járt. A kaposvári Fusetechnél a termelésben dolgozók bérét az év elején 14,5 százalékkal emelték. Áprilistól az irodai dolgozók és a mérnökök bére nyolc százalékkal nőtt. Gazdag Viktória HR-vezető közölte: július elsejétől a cafeteriakeretet is emelik.

– Épp a héten kezdtünk egyeztetni a nyári órabérekről – mondta Hodovánné Wéber Judit fenyvesi vállalkozó. – Tavaly a főszezonban 1200 forintot kaptak a pénztárosok, az eladók 1100 forintot. Most az órabér 5-7 százalékkal nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában