Járványügy Somogyban

2021.03.24. 09:00

Félszáz dolgozó hiányzik a gépek mellől a járvány miatt

A somogyi kereskedelmi, ipari cégek sem úszták meg a fertőzéshullámot, a termelés azonban folyamatos, s ha helyzet úgy alakul, újratervezik a napi munkát.

Harsányi Miklós

Megugrott a fertőzöttek száma a Kaposvári Villamossági Gyárnál az utóbbi két hét alatt. Szalai Gyula igazgató lapunknak elmondta: a 345 munkatársuk közül pénteken 51 nem dolgozott. Csaknem 60 százalékuk koronavírusos, a többiek kontaktszemélyek, s ezért vannak házi karanténban. Jelenleg az alkalmazottak közel 15 százaléka esett ki a munkából, s szinte minden területről hiányoznak kollégák, így a lakatos-, a szerelő- és a forgácsolóüzemből is. A festőrészleg a múlt héten leállt, az ott dolgozó három szakmunkás covidos. Legutóbb karácsony előtt emelkedett számottevően a fertőzött dolgozók száma, de akkor sem érte el a mostani szintet.

– A készáru-kiszállítás zajlik, túlórával biztosítjuk a folyamatos munkát – hangsúlyozta. – Bőven van megrendelés, minden feladatot igyekszünk teljesíteni a következő hetekben. Cégünknél továbbra is teszteljük a munkatársakat, péntek délutánra időzítettük a legutóbbi ellenőrzést. Mindenki hordja a szájmaszkot, nagy mennyiségben biztosítjuk a kézfertőtlenítőt, s folytatjuk jövő héten is a teszteléseket.

Barcson, az Avermann-Horváth Kft.-nél már 25-en átestek a koronavíruson, most öt igazolt fertőzött van. Korábban villanyszerelők, lakatosok, festők és adminisztrációs területen dolgozók is elkapták már a vírust. Horváth Péter ügyvezető igazgató közölte: folyamatosan dolgoznak, de ha a helyzet úgy hozza, átszervezik a termelést.

– Egyik dolgozónk koronavírusos, hála Istennek enyhék a tünetei – mondta Horváth Ferenc, a mernyei H+H Kft. ügyvezető igazgatója. – A munkatársunknak hőemelkedése volt, köhögött és letesztelték. Szerencsére már jobban érzi magát, s a jövő héten újra munkába áll. Összesen 11 dolgozónk van és megnyugtatónak érzem, hogy most is ugyanúgy betartják a biztonsági szabályokat, mint a koronavírus-járvány elején. A pénteken bejelentett szigorítások fenntartásával egyetértek.

Ifj. Tóth Mihály, az Alfa-Tóth Kft. tulajdonos-kereskedelmi vezetője közölte, 12 dolgozót alkalmaznak, eddig hárman voltak házi karanténban. Pillanatnyilag nincs igazolt koronavírusos munkatársuk. Kilencen dolgoznak a Dombóvári úti üzemükben, ahol folyamatosan készülnek az ablakok, a belvárosi mintaboltjuk azonban jelenleg zárva van.

– Bizonyos fa alapanyagokból akadozott az ellátás, ám ennél nagyobb gondot okoz az áremelés – mondta. – A beszállítók legutóbb márciusban emeltek árat, s már megkaptam az értesítést az áprilisiról, az üveg, egyes fafelület-kezelő anyagon kívül a vasalat is drágul. S pénteken jött a legújabb, egyes árnyékolástechnikai termékek – redőny, szúnyogháló – ára emelkedik.

Muszáj dolgozni

A Győri Kft. 15 munkatársa közül eddig három volt igazolt Covid–19 fertőzött, két alkalmazott a héten tért vissza. Győri Gábor ügyvezető igazgató szerint muszáj dolgozni, ám az egészségügyi szabályoknak folyamatosan eleget tesznek. Ügyelnek a távolságtartásra, az ügyféltérben legfeljebb két vásárló tartózkodhat, s az eladótérben felállított plexifalat még a járvány első hullámában építették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában