Ukrán háború

2022.03.05. 14:32

Ukrajnában rekedt a Somogyba rendelt műtrágya

Az ukrajnai háború az élet minden területére hatással van, így a műtrágya árára is. A műtrágya áránál a határ a csillagos ég: Hanyecz Imre, a kaposvári MG. Produkt Kft. ügyvezető igazgatója szerint az ukrán válság következtében tovább nő az amúgy is rendkívül drága alapanyag.

H. M.

Fotó: © Katona Tibor

– Svájci cégcsoportunk Oroszországban nagyjából 6000 tonna műtrágya megvásárlására szerződött le, ám a vonatszerelvény megrekedt Ukrajnában – közölte lapunkkal csütörtökön Hanyecz Imre. – Átszámítva közel kétmilliárd forint értékű áruról van szó. A vonatszerelvénynek eredetileg pénteken kellene megérkeznie a cég romániai gyárába. 

A kaposvári szakember szerint térségünkben más országok is hasonló nehézségekkel küzdenek. Több korábbi mű­trágyabeszerzési forrás megszűnt, teljesen bizonytalanná vált a szerződéskötés éppúgy, mint a szállítás. A kialakult helyzet következtében újabb drágulásra van kilátás. Hanyecz Imre az árak alakulása kapcsán azt mondta: határ a csillagos ég. A somogyi agrárcég 2021-ben közel 40 ezer tonna műtrágyát importált, s pillanatnyilag kiszámíthatatlan, hogy idén mennyit értékesíthetnek. 

Németh Gyula, a nemesvidi Agrous Kft. főagronómusa azt mondta: társaságuk 800 hektáron gazdálkodik, s több mint 130 tonna műtrágya van a raktárukban. Tavaly és az év elején többször is vásároltak, megfelelő készletet halmoztak fel, ám a szakember attól tart, hogy tovább drágul a műtrágya. 

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában