Adó ügyek

2023.08.09. 11:15

Nem helyettesíti a terminál bizonylata a nyugtát

Ma már megszokott, hogy a vásárlók bankkártyával, okoseszközökkel – mobiltelefonnal, okosórával – fizetnek. A banki terminál erről bizonylatot nyomtat, ami azonban nem helyettesíti a nyugtát.

Főszabályként az eladónak a vásárlásról, szolgáltatásról 900 ezer forintig nyugtát kell adnia, akkor, ha a vásárló nem kér számlát, és azonnal fizet. Csak annak nem kell nyugtát kiállítania, aki szerencsejáték-szolgáltatást nyújt, sajtóterméket árusít vagy automata berendezésből értékesít.

A nyugtakiállításnál azonban mégis előfordulhatnak félreértések, ha vásárláskor a vevő kártyás vagy okoseszközös fizetést választ. Ugyanis a sikeres fizetés után a kártyaolvasó terminál bizonylata csak azt igazolja, hogy a vevő számláján a bank zárolta a fizetendő összeget. Ettől azonban elválik az eladó feladata: neki ezután nyugtát kell adnia, online pénztárgéppel, vagy egyszerű kézi nyugtát.

Ugyanígy a terminál nem alkalmas a napi bevétel elszámolására sem: ezt az online pénztárgéppel lehet megcsinálni.

A fizetésre egyre gyakrabban használt okoseszközök, bankkártyák kényelme mellett az eladó könnyen tévedhet, mikor azt gondolja, hogy elegendő a terminál bizonylatát nyugtaként átadnia a vásárlónak.

A nem készpénzes fizetéseket is rögzíteni kell, és a kiállított nyugtát a terminál bizonylatával együtt kell átadni a vásárlónak. Ha az eladó a nyugta kiállítását elmulasztja, mulasztási bírságra számíthat.

A számla- és nyugtaadás alapvető szabályairól bővebb információ olvasható a 18. számú Információs füzetben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában