Hasít a turizmus

2024.02.03. 13:56

Többet költöttek a turisták a Balatonnál

A tavalyi forgalomról eltérőek a tapasztalataik a balatoni szolgáltatóknak, abban azonban egyetértenek a balatoni turizmus szereplői, hogy forgalomnövekedés ma már nem képzelhető el magas színvonalú szolgáltatások nélkül.

Koszorus Rita

Fotó: Sulyok László

A hazai turizmus tavaly túlszárnyalta a 2022-es év számait, sőt helyenként még a rekordnak számító 2019-et is. Idén pedig ennél is jobb eredményekre számíthatunk – jelezte egy sajtóinterjúban Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke. A növekedést a Balaton déli partján szolgáltató vállalkozások is érzékelték. 

– A 2023-as évben végig telt házzal üzemeltünk, így lényegében meghaladni nem tudjuk a 2019-et. Ugyanazt a foglaltságot produkáltuk, mint egy évvel korábban, ami tulajdonképpen erősebb árbevételt jelent 2022-nél – mondta lapunknak Tóth Gergely, a siófoki CE Pláza Hotel vezetője. Hozzátette: jók a kilátások 2024-re is, ugyanis a vendégek már a tavaszt és a nyarat foglalják. – A tavaszi szünetre és március 15-re már érkeznek a foglalások. Erősebbre várjuk ezt a nyarat, mint a tavalyit, hiszen olyan lendülettel foglalnak a turisták, hogy az optimizmusra ad okot – tette hozzá Tóth Gergely. 

A napsütés és a jég is vonzerő

A forgalomnövekedést a vendéglátóhelyek egy jelentős része is tapasztalta. – És nem csak nyáron, ahogy megjelent a jég a Balatonon, azt követően olyan napjaink voltak, mint nyáron – mondta elégedetten Márton Lajos, a balatonlellei Márton Cukrászda tulajdonosa. 
Azt mondta, a nyár nagyon erős volt náluk, a bevételeik 38 százalékkal nőttek, ami persze abból is adódik, hogy egy 15–20 százalékos áremelést végrehajtottak. – Még így sem vettük észre, hogy kevesebbet költöttek volna a vendégek – mondta Márton Lajos. 

balaton jég
Tömegeket vonzott a téli jégvilág a Balatonhoz.
Fotó: Németh Levente


Nem úgy tőlük keletebbre, Balatonvilágoson. Ott azt is megfigyelték, hogy még a vendégek Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártya-költései is visszaestek. – Tavaly nyáron még lehetett vele élelmiszert is vásárolni és érezhető volt, hogy kevesebbet költöttek, illetve az olcsóbb szolgáltatásokat keresték a turisták – mondta Németh Andrea, a Levender Terasz tulajdonosa. Hozzátette: nagyon árérzékenyek voltak a vendégeik. – Optimizmusra ad okot, hogy a 2024-es szezont már márciusban a Taste of Balaton fesztivállal nyitjuk meg, ami által a vendégek is megismerhetik a Balaton körül található színvonalas és megbízható szolgáltatókat, akiket egész évben elérhetnek – tette hozzá Németh Andrea. 
 

Százmilliók jutottak a strandokra Balatonbogláron 

Optimistán várja a nyarat Mészáros Miklós balatonboglári polgármester is, aki elmondta: a kúrtaxabevételek is arra engednek következtetni, hogy töretlen Balatonboglár népszerűsége a turisták körében. – Ehhez persze az kell, hogy maximálisan kihasználjuk a fejlesztési lehetőségeket, szerencsére ebben partner a magyar állam, hiszen az előző szezonban ezer szoba újult meg a Kisfaludy-programban és több százmillió forintot költhettünk a strandjaink fejlesztésére, szögezte le a városvezető. Hozzátette: a színvonal emelése alapvetés ma már a turistáknak, erős szezon enélkül nem is elképzelhető. – A minőségi szolgáltatások, programok, kiállítóhelyek olyan hívószavak, amelyek tömegeket tudnak megmozgatni. Noha az idei nyárra való felkészülés csak február végén-március elején kezdődik a strandok felkészítésével, bizakodóak vagyunk, tette hozzá a polgármester. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában