Járványügy Somogyban

2020.03.17. 09:08

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott hétfőn este Szita Károly

Szita Károly rendkívüli sajtótájékoztatót tartott hétfőn este, ahol tájékoztatott a koronavírus járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről.

Koszorus Rita

Döntés született szombaton arról, hogy az óvodai és bölcsődei nevelést szüneteltetik Kaposváron. Eziránt huszonheten jelezték ügyeleti igényüket.

Hétfőn az iskolaigazgatókkal egyeztetett a polgármester a közétkeztetésről. Szita Károly elmondta: az iskolákban is ügyeletet biztosítanak a diákoknak, ők helyben kapják meg az ételt. Akik azonban nem az iskolákban étkeznek, mert nincsenek felügyelet alatt: a napi egyszeri étkezést bőséges egy tál étellel biztosítják. A lehetőséggel valamennyi általános és középiskolás élhet, de a szülőknek jelezni kell igényüket, a koronavirus.kaposvar.hu oldalon található elérhetőségeken.

Az ebédet mindenki a saját iskolájában veheti át 11 óra és 12 óra között, egyszer használatos, eldobható dobozban.

Döntöttek arról, hogy a kaposvári idősklubok működése szünetel, ők is hasonló feltételekkel vihetik el az ételt, mint a diákok. De az idős otthonokban, klubokban az étkezés szünetel.

Azok az idősek, akik egyedül élnek és nincs segítségük bevásárláshoz, gyógyszerek kiváltásához azoknak segít az önkormányzat. A polgármester arra kérte őket, hogy jelezzék igényeiket.

Keddtől a kaposvári kulturális intézmények bezártak, az ügyfélforgalom átmenetileg üzemel. A Csiky Gergely Színházban már korábban meghozták ezt a döntést, ugyanez vonatkozik a könyvtárakra, az Együd Árpád Kulturális Központra, a múzeumra, valamennyi kultúrházra. Szerdától a Kaposvár Aréna, az asztalitenisz, az RG és a judo csarnok is bezár. A Kaposvári Jégcsarnok nyitvatartása már hétfő óta szünetel.

Szerdától nem látogatható a nagyközönség számára az uszoda és a termálfürdő, élményfürdő sem üzemel átmenetileg. Csupán az új 50 méteres medence lesz elérhető, de csak a sportolóknak és edzőiknek. A sportegyesületektől azt kérte Szita Károly, hogy ezzel is csak korlátozottan éljenek és igyekezzenek más edzési lehetőséget biztosítani.

A fürdőben üzemelő gyógyászati egység korlátozottan működik, az orvosok azt kérik: csak rendkívüli esetben keressék fel az egységet. A gyógyászat nem folyhat a termálfürdőben, azt kádfürdő helyettesíti szerdától.

Közszolgáltatókkal történt egyeztetés alapján a lomtalanítást elhalasztják, amelyről szórólapon is tájékoztatják a lakosságot és ezt ősszel pótolják majd.

Szita Károly felhívta a figyelmet arra is, hogy a tömegközlekedést használók nem tudnak jegyet vásárolni a buszvezetőknél, ezt csak elővételben a trafikoknál vagy szokásos helyeken tehetik meg.

Az úszás- és korcsolya oktatás is szünetel hétfőtől.

A Kapos Holding ügyfélszolgálatának működésében is korlátozó intézkedéseket vezettek be, a polgármester azt javasolta, hogy akinek halaszthatatlan intézni valója van, igyekezzen e-mailben vagy telefonon. Az ügyféltérbe való belépés korlátozott lesz, számítsanak arra, hogy várakozni kell.

A koronavírus járvány miatt valamennyi városi rendezvény elmarad, az esküvők a városháza dísztermében megmaradnak, az eddigi bejelentkezéseket sem törlik, de a díszteremben, a szertartáson maximum tizenöten vehetnek részt.

Megváltozik a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási rendje, Szita Károly arra kért mindenkit, hogy a város honlapját felkeresve intézzék digitálisan ügyeiket. Aki ezt nem tudja megtenni, azoknak a városháza portáján elhelyeznek két számítógépet, amelyek használatához segítséget nyújtanak. Amennyiben digitálisan nem intézhető el, akkor ügyeletet biztosít a városháza, sürgős, halaszthatatlan esetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában