Járványügy Somogyban

2020.05.15. 09:00

Nem találnak gazdára az autók

Egy friss összegzés alapján áprilisban, a koronavírus miatti korlátozások által érintett első teljes hónapban 7589 import használt autó került hazai forgalomba. Ez 43 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Harsányi Miklós

– A használtautó-forgalomban nálunk majdnem 90 százalékos volt a visszaesés – hangsúlyozta Stier Gábor, az egyik kaposvári használtautó-kereskedés munkatársa. – A koronavírus-fertőzés következtében március közepén már erős csökkenést éreztünk, áprilisban pedig elmaradtak a megszokott személyes vásárlói látogatások, de még telefonon is alig érdeklődtek.

A cégnél márciusban még hárman dolgoztak, a leépítés után Stier Gábor most egyedül irányítja a kereskedést. Pillanatnyilag 75 jármű áll a telephelyen, a korábbi olasz, német, holland és belga importon kívül hazai üzembe helyezésű gépkocsikat is értékesítenek. Stier Gábor abban bízik, hogy előbb-utóbb visszaáll a normális ügyfélforgalom. Ugyanakkor szerinte érthető a vásárlók óvatossága: amikor sok cégnél csökkent a munkaidő, kevesebb fizetésért dolgoznak vagy épp munkanélküliség fenyeget, akkor egy család életében nem feltétlenül az autóvásárlás az első.

Czucz Béla, egy másik kaposvári járműkereskedés vezetője azt mondta: most csaknem 30 autó áll a telephelyükön. A legolcsóbb egy 349 ezer forintért kínált Citroën Xantia, a legdrágább egy közel 2,5 millió forintos Volkswagen.

– Először eladni, s csak ezután pótolni a készletet: ezt az alapvető szabályt szeretném betartani – emelte ki. – Áprilisban legalább 50 százalékos csökkenés volt a telepünkön. Abban bízom, hogy a korlátozások enyhítése után fokozatosan egyre több vásárló látogat hozzánk. A piacon a kivárás jellemző, s szerintem a kereskedők egy része a meglévő tartalékából él. A járvány előtt rajtam kívül még egy ügyintéző alkalmazott is dolgozott, a leépítés után most egyedül vagyok.

Sebesi Zsolt, siófoki használt­autó-kereskedőtől tudjuk: március második felében minimális volt a kereslet, az áprilisi forgalom is közel 60 százalékkal múlta alul a szokásosat. A vásárlók az utóbbi időben is főként a 2–3,5 millió forintos, fiatalabb, benzines autókat keresték. Arra a felvetésre, miszerint mikor izmosodik meg várhatóan ismét a használtautó-piac, azt mondta: ha nem is lesz minden olyan, mint a koronavírus- fertőzés előtt, de ahhoz is több hónapnak kell eltelnie, hogy érdemi változás legyen. Épp ezért fontos a csapat egybentartása. – Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy jó munkaerőt nagyon nehéz találni. Így nem akarunk senkit elbocsájtani – összegzett.

Molnár András, az Auto 3 Kaposvár Kft. munkatársa azt mondta: nehéz volt az utóbbi két hónap. A korlátozások következtében elmaradtak a vevők, de azért néhány autót így is sikerült eladni. Most újra megjelentek az érdeklődők, s abban bízik, hogy ismét élénkül a piac.

A méret és a fogyasztás a lényeg – benzinesek előnyben

– Opel, Ford, Volkswagen: többek közt ezek a márkák keresettek Kaposváron – tudtuk meg Czucz Bélától. – Szinte kizárólag benzines autókra van igény, s a legtöbben a 800 ezer–1,2 millió forintos árkategóriában gondolkodnak. Ezért – egyebek mellett típustól, évjárattól, futásteljesítménytől – függően 10–12 év körüli járművet lehet vásárolni.

Rögtönzött autópiaci körképünkből kiderült, hogy érdeklődők zöme családi autót kíván venni, s manapság egyre népszerűbbek a jó helykihasználtságot kínáló kombik is. Áprilisban, a koronavírus miatti korlátozások által érintett első teljes hónapban 7589 import használt autó került hazai forgalomba. Ez 43 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, közölte a Jóautók.hu a távirati irodával a DataHose Kft. adatai alapján. A Jóautók.hu a hazai autópiac újbóli felpörgésére csak a nyári hónapoktól kezdve számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában